Ekspert om barn som er redde for mørket: – Ingen god strategi å forklare at det ikke er farlig
** De fleste barn opplever å være mørkredde i perioder ** Slik snakker du med de små om frykten
Mørkredde barn er ikke uvanlig. Her er ekspertenes råd for å håndtere frykten hos de små.
Albert Åberg er en helt vanlig gutt. Den kjente barnebokfiguren har mange ting til felles med jevngamle barn, blant annet er han mørkredd. Når pappa slukker lyset om kvelden, tror Albert at det ligger monster under sengen hans. Og at det gjemmer seg spøkelse i klesskapet.
Han er ikke alene, forteller forsker på angstbehandling av barn, Marianne Aalberg Villabø, til VG Familieliv. Hun jobber med barn og unges psykiske helse.
Villabø forteller at de fleste barn er mørkredde i perioder. Den vanligste alderen for mørkeredsel er fra fem til syv år, sier hun.
Les også: Derfor kan det være viktig å lese på sengen for barnet ditt..
– Det å være mørkredd er en helt vanlig frykt, særlig hos yngre barn. Også i barneskolealder er det normalt å ha mørkeredsel.
Blir mørkredde i skolealder
Villabø får støtte fra barnepsykolog Willy Tore Mørch.
– Barn begynner å bli mørkredde i skolealder. Da har de nok erfaring med verden til at de kobler det som føles farlig, med mørket, sier han.
Mørkeredsel henger sammen med barns fantasier, leker og drømmer. Etter hvert som barn blir eldre, lærer de seg at mørket trigger de drømmene og fantasiene som er skumle, forklarer Mørch. Allikevel tror han mørkeredsel kan være nyttig.
– Angst er viktig. Det er en naturgitt egenskap vi mennesker har. Det å bli redd når man opplever noe som truende, er grunnen til at vi har overlevd som art. Kort og godt.
Har du sett denne? Slik får du høflige barn
– Fantasien, og ikke fornuften, som styrer
Mørch forklarer at når barn blir redde, går hele deres nervesystem i beredskap. Blodet strømmer til flukt- og kampmuskulaturen, bort fra hodet og det rasjonelle. Derfor er det umulig å overbevise et barn om at det ikke trenger å være redd for mørket, tror han.
– Her er det fantasien, og ikke fornuften, som styrer. Barn vil snappe opp at det skjer farlige ting i mørket, gjennom alt fra nyhetssendinger til filmer. Derfor er det ingen god strategi å forklare et barn at det ikke er farlig. Man bør heller trøste barnet når det kommer løpende og er redd. Ikke bruk kjeft og si at det ikke er noe å være redd for.
Les også: Slik håndterer du andres «rakkerunger»
Ekspertenes beste råd:
Villabø forteller at som foreldre er det viktig å trygge barn som er mørkredde. Det kan man gjøre ved å vise gjennom egen atferd at det ikke er grunn til å være redd.
– Utforsk mørket og lyset sammen med barnet. Øv gradvis på de situasjonene hvor barnet er engstelige. Gjerne på en leken måte, eller ved bruk av et belønningssystem, sier hun.
Villabø forteller at den utløsende årsaken til redsel er individuell, men at den ofte henger sammen med en livlig fantasi hos barn.
Fikk du med deg denne saken? Riktig internettbruk for dine barn
Fantasien trigger en fryktrespons
– Når man slukker lyset og det blir mørkt, oppstår det skygger som lett kan aktivisere fantasien. Barnet, som i dagslys kan være på rommet sitt alene uten problem, ser plutselig ting i mørket. For eksempel kan bamsen se større ut og dukken på hyllen få lysende øyne. Dette kan utløse fantasier som trigger en fryktrespons, forklarer Villabø.
Hun råder foreldre til å snakke med barna om deres frykt. Spør hva de er redd for, på en saklig måte.
Det sier Mørch seg enig i.
– Det er også helt i orden å sjekke under senga om det finnes noe der, hvis barnet uttrykker en redsel for det. Jeg husker selv at jeg måtte se etter spøkelser under sengen da jeg var liten. Det er ingen problem at foreldre trygger barna på denne måten.
Mørch tror ikke det er lurt at foreldre skjermer barn som er mørkredde for naturlige ting, som filmer og lignende.
– Vær heller forsiktig med å gå aktivt inn for å skremme barna når det er mørkt, sier han.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.