Komiker Ørjan Burøe: – Menns følelser er ikke like verdsatt
** Menn skal også gråte, mener han
Menn må bli flinkere til å vise følelser, mener komiker Ørjan Burøe. Selv har han ingen problemer med å gråte foran kona.
På bloggen har Burøe (41) tatt et oppgjør med det han mener er den stereotypiske oppfatningen av måten vi skal vise følelser på.
«Hvis følelser regnes ut fra hva en viser på utsiden, så vinner dere kvinner soleklart. Dere gråter, trøster, trygler og omfavner mye mer enn oss. Men har dere virkelig mer følelser enn oss, bare fordi de viser dem oftere?»
Til VG Familieliv utdyper Burøe:
– Menns følelser er ikke like verdsatt, fordi vi ikke viser dem på samme måte. Mens kvinner blir analysert opp og ned i media, skrives det nesten aldri om menn og følelser. Derfor syntes jeg det var fint å minne folk på at også menn har følelser, sier han.
Les også: Dette mener eksperten om menns følelser
– Når det smeller skal mannen liksom være sterk
Vi sitter på Jacob Aall på Majorstuen. Dette er stamrestauranten til Burøe. Det var her han møtte kona Marna Haugen (33), også kjent som «komikerfrue». Hun jobbet som servitør og han ble raskt betatt. Nå har paret vært sammen i 12 år.
Som mann føler Burøe at det ofte er han som må ta rollen som den tøffe hvis han og kona støter på utfordringer.
– Når det smeller skal mannen liksom være sterk. Det er et resultat av tradisjoner, tror jeg. Derfor blir det ofte sånn at jeg holder tårene tilbake, selv om Marna gråter. Det betyr dermed ikke at jeg er mindre følelsesmessig påvirket enn henne.
Les også: Ekspertene om norske småbarnsforeldre: - Alle har dårlig samvittighet
Mistet broren - holdt følelsene inne
Burøe forteller at han gjennom oppveksten ble vant til å holde følelsene sine for seg selv. Spesielt tapet av storebroren, som ble drept i en trafikkulykke da Burøe var 14 år, påvirket ham.
– Jeg gråt og gråt og gråt. Mange trøstet meg, og et av de «trøstende» ordene jeg ofte hørte var «nå er du mannen i huset og må ta vare på mammaen din», sier han.
Disse tilbakemeldingene fikk ham til å bite i seg egne følelser. Han sluttet å gråte, og bestemte seg for å bli den tøffe gutten i klassen.
Også i årene etter ungdomstiden slet han med å vise følelser. Da Burøe begynte å jobbe som komiker lærte han at det var greit å le problemene bort, enn heller å ta dem på alvor. Også miljøet han vanket i, opererte slik.
– På den tiden ble jeg sett på som en som var lett å le av, og vanskelig å komme inn på. Mange spøker gikk på min bekostning. I dag ser jeg at det er situasjoner hvor jeg egentlig burde sagt fra at tingene som ble sagt, faktisk såret meg.
Har du lest denne? Slik leker du med barna - alder for alder
Innså at det var greit å vise følelser
Det var ikke før for et år siden at han innså at det er greit å vise følelser. Burøe forteller at han ikke har vært redd for å gråte etter det.
– Det er ingen forskjell på menn og kvinner når det kommer til hvor mye følelser man har. Men det er forskjell på hvordan man utrykker dem. Det er det jeg prøver å få frem, sier han.
Når det kommer til å vise følelser i et forhold, tror Burøe det handler om trygghet.
– Det handler om å ha en god dialog i et forhold og forståelse av at menn og kvinner viser følelser på forskjellig måter.
Sett denne? Ny forskning: La barn være barn
Helt greit å gråte foran kona
– Jeg har ingen problem med å gråte foran kona mi. Det eneste som irriterer meg er hvis hun sier: «Så søt du er», når jeg gråter. Det ødelegger øyeblikket, sier han.
– Hva gråter du av?
– Alt fra sanger, til når sønnen min tok sine første skritt. Jeg blir også rørt av typiske X-Faktor-øyeblikk. Når en person du ikke forventer skal det, overrasker deg totalt. Jeg pleier å se på topp ti filmer med slike øyeblikk på Youtube før jeg går på scenen.
Burøe avslører at det i dag kun er en person han sliter med å vise følelser for. Det er datteren på 16 år.
– Jeg sliter med det å skulle være stolpen i livet hennes, og det å vise mine egne følelser. Jeg jobber mye med den balansen, og merker at jeg ofte gjør feil. Det bugner vel ned til at det er vanskelig å akseptere at barnet blir voksne.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.