Psykolog om menn og følelser: – Mange ville hatt det bedre om de var mer i kontakt med egne følelser
Kvinner og menn har mye å lære av hverandre når det kommer til å vise følelser, mener psykologieksperter.
Anders Skuterud er seniorrådgiver i Norsk psykologforening. Han sier seg enig med Ørjan Burøe, som gikk ut på bloggen sin og sa at menn må bli flinkere til å vise følelser.
«Hvis følelser regnes ut fra hva en viser på utsiden, så vinner dere kvinner soleklart. Dere gråter, trøster, trygler og omfavner mye mer enn oss. Men har dere virkelig mer følelser enn oss, bare fordi de viser dem oftere?»
Han får støtte av Skuterud:
– Det er klart menn også har følelser. Men det stemmer at de uttrykker dem på andre måter, ofte mer indirekte og aggressivt enn kvinner. Kulturelt ser vi ikke på menns følelser på samme måte. De er ikke like verdsatt.
Les også: - Menns følelser er ikke like verdsatt
«Riktig» og «feil» følelser
Psykologen forklarer at menns følelser ofte blir sett på som ikke-følelser. Ekspempler kan være reaksjoner som sinne og en kald skulder. Samtidig blir kvinnelige følelser, som for eksempel det å gråte, sett på som «riktige» følelser.
– Det mange glemmer er at vi gjør indre operasjoner med følelsene, før de kommer til overflaten. Ta for eksempel hjelpeløshet. Det kan komme ut som gråt eller sinne, avhengig av hvem som føler. Her kommer ofte kjønnsforskjellene inn.
Skuterud mener kvinner og menn har noe å lære av hverandre.
– Mange menn ville hatt det bedre om det var mer i kontakt med egne følelser, som tristhet og håpløshet. I stedet blir en del menn ufordragelige fordi de blir sinte og aggressive. Samtidig kan kvinner lære seg å bli tøffere i noen situasjoner, og ikke så fort gripe til tårene, sier han.
Les også: Sommerbarn sunnere enn vinterbarn?
Bør likebehandle små barn
Skuterud mener norske foreldre bør likebehandle gutte- og jentebabyer så langt det lar seg gjøre når det kommer til følelser.
– Det er helt åpenbart at vi lever i en rosa og en lyseblå verden. Jeg for min del skulle ønske den besto mer av regnbuens farger. Disse stereotypene på jenter og gutter gjenspeiler hvordan vi reagere når en jente og en gutt gråter som spebarn, sier han.
Psykologen forteller at forskning bekrefter dette. Når en guttebaby gråter tolker man det ofte som om han er sint. Når en jente gråter derimot, tror man hun er lei seg.
– Det sier noe om hvor kulturelt betinget vi er. Derfor burde vi strebe etter å snakke med både jenter og gutter om viktigheten av å vise følelser – på samme måte.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.