Ny forskning: Norske familier sparer ikke energi på å ha varmepumpe
Familier som velger å bytte fra tradisjonell oppvarming til varmepumpe, sparer ikke nødvendigvis energi. Det viser ny forskning fra SIFO.
Den viktigste årsaken til dette er at de husholdningene som velger å installere varmepumpe også legger til seg nye rutiner, som økt innetemperatur og flere timer i døgnet med oppvarming. Det viser rapporten "Energisparende teknologier i norske husholdninger: Luft til luft varmepumper".
Øker innetemperaturen med flere grader
– De viktigste endringene som vi merker oss, er at folk øker innetemperaturen – kanskje så mye som fra 19 til 23 grader, sier forsker Pål Strandbakken fra Statens Institutt for forbrukerforskning (SIFO), i en pressemelding.
I tillegg til å varme opp husene våre mer enn før, bruker vi varmepumpene til ting som de kanskje ikke er skapt for. SIFO-forskerne påpeker blant annet at varmepumpeteknologien brukes til fore eksempel klestørking og kjøling – som rapporten påpeker ikke er veldig relevant i Skandinavia.
Gjennomførte intervjuer med flere familier
Når varmepumper erstatter ved eller olje øker elforbruket, selv om energiforbruket kan gå ned, viser rapporten.
– Vi studerte energiforbruk knyttet til varmepumper ved å se på forbrukerpraksiser. For å studere hvordan varmepumpene ble brukt hjemme hos folk, gjennomførte vi kvalitative intervjuer med husholdninger, sier prosjektleder Pål Strandbakken ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
Arbeidet med rapporten ble startet i 2012. Familiene som har blitt intervjuet er mellom 26 og 45 år.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.