De vanligste kranglene for nybakte foreldre
Krangler mellom foreldre som nylig har fått barn, har vært diskusjonstema og ideer til drøssevis av komiserier og filmer. Rådene fra venninner, eksperter og besteforeldre omtrent like mange.
Livet forandrer seg, man får mindre tid til seg selv og hverandre, og for mange eskalerer kranglene i tilsvarende takt som timene med tosom selvpleie på sofaen forsvinner.
Yahoo Parenting har i samarbeid med Cathy O´Neil – medforfatter av «Babyproofing Your Marriage» - laget en liste over de vanligste tennpluggene i kranglingsmotoren.
1) Hvem har viktigst søvn?
Er det mor som skal stå opp om natten for å ta seg av det sultne barnet fordi hun tross alt har maten med seg, eller er det far som må ofre seg selv om han skal gjøre tungt kroppsarbeid hele dagen for å hente hjem baconet? Tenk dere selv hvordan disse argumentene hadde fungert etter en lang dag med lite søvn.
Les også: Du kan spare en time om dagen med disse rådene
Begge fortjener ekstra søvn. Lag en pakt og gjør søvn til en prioritet – selv om det kanskje betyr å droppe en fotballkamp med gutta eller å måtte utsette husarbeidet litt. Ifølge O´Neil er imidlertid søvnkalender ikke den beste løsningen, men i stedet bør man fokusere på de neste 24 timene.
2) «Regnskap» over hvem som gjør hva
Dere er begge på samme lag, og to runder med støvsugeren satt opp mot én middag, gjør det ikke 2-1 til noen av dere. Lag heller større lister med lengre tidsperspektiv, med oppgaver begge må gjøre – og del det så opp på en fornuftig måte.
3) Tid med skjermen når det er familietid
Middagen står på bordet, men «gubben» er mer opptatt av hvem som la den målgivende pasningen i storkampen enn om barnet får spaghettien i munnen eller på smekka.
– Sett av tid og en plass for å jobbe hjemme. Husk at barna bare er små bare for en liten periode. Når du er med dem, vær tilstede. Med en bestemt tid til jobb på et bestemt sted i huset for begge, må den andre respektere det. Men når du ikke jobber, legg ned telefonen og nyt tiden med familien. Du vil angre en dag om du ikke gjør det, mener O´Neil.
4) Hvilken måte er den rette?
Det er fint at du tok oppvasken, kjære, men du tørket opp med feil håndkle. Og det er forresten ikke slik vi bretter klærne og nå holder du koppen skjevt mens pjokken drikker saft.
Enkelt sagt: Er det viktigste at klærne er vasket og at guttungen får i seg drikke, eller hvordan det skjer?
5) Store ting som passerer ubemerket
Det skjer ofte at man kan føle at arbeidet man legger ned i huset eller i oppdragelsen ikke settes nok pris på. Men husk at det går begge veier. Det skal ikke mer til enn et takk eller en kompliment, som vil føre til en mer positiv holdning og bedre samarbeidsklima, mener O´Neill ifølge Yahoo Parenting.
– Og om du er den som føler du trenger mer anerkjennesle, så si til partneren nøyaktig hva du trenger å høre for å føle deg verdsatt.
6) Sextørke
Sist, men ikke minst, er det vel noe som heter? Og dette punktet trenger vel i utgangspunktet ingen ytterligere utdypelse, heller...
Les også: Unngå disse samlivsfellene
– Det er ingen feil følelser her, og dere har begge rett. Prøv å se partnerens side av saken. Er det noe som får dere i humør? Færre plikter en dag? Litt ekstra romantikk? Kan det hjelpe å endre tidspunkt, slik at man ikke alltid prøver når dagen er over og man er utslitt? Bør man sette av en bestemt tid? Alle disse spørsmålene stiller O´Neil, som oppfordrer til å snakke sammen for å finne den beste løsningen.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.