Ekspert om barn og bankkort: – Barn utsatt for mobbing kan bli presset til å «kjøpe» seg venner
** Stadig flere norske barn helt ned i syvårsalderen har bankkort
Det er bare tull å gi barn bankkort før de har fylt 12 år, mener økonomirådgiver Agnes Bergo. Det kan føre til både mobbing og utnytting, tror hun.
Siden 2011 har Sparebank 1 tilbudt bankkort til barn helt ned i syvårsalderen. Andre store banker som Nordea og DNB fulgte raskt etter. Også de har i dag bankkort til barn.
– Vi spurte 3000 foreldre hva de tenkte om bankkort for barn i 2011. Det klare flertallet svarte at det var noe de ville ha, sier informasjonsdirektør i Sparebank 1 Christian Brosstad til VG Familieliv.
– Siden den gangen har det gått jevnt og trutt oppover, og vi har i dag gitt ut mer enn 20.000 kort til barn under 13 år.
Les også: Ny forskning: La barn være barn
Sparebank 1: Vanligste alderen er ti år
Brosstad forteller at den vanligste alderen for å få bankkort er ti år. Han understreker at det er foreldrene som styrer barnas kontoer. Det er også lave beløpsgrenser på hvor mye barna kan bruke hver dag.
Det beroliger ikke Agnes Bergo. Hun er daglig leder i rådgivingsselskapet Pengedoktoren AS, og syntes ikke barn skal ha bankkort før de er minst 12 år.
– Et bankkort blir for abstrakt. Barn har ikke evnen til å tenke abstrakt før de kommer i 12-13 års alderen. Derfor bør de heller ikke få bankkort før på den alderen, sier hun.
Når Sparebank 1 spurte foreldre hva som var viktig for dem når poden skulle få eget bankkort, svarte mange beløpsgrenser. Derfor har de fleste barnekort i dag en grense på 300-400 kroner dagen.
Kan føre til at barn med penger blir utnyttet
Bergo syntes 400 kroner er mye penger for et barn. Hun tror det kan føre til at utsatte barn havner i uheldige situasjoner.
– Det kan være ganske farlig å sende et barn på skolen med et kort med 400 kroner på. Barn utsatt for mobbing kan for eksempel bli presset til å bruke kortet til å ”kjøpe” seg venner, sier hun.
Bergo erkjenner at vi beveger oss i retning av et kontantfritt samfunn. Mange foreldre sliter når barna ber om småpenger til en klassebursdag, eller til en innsamling på skolen. De har rett og slett ikke kontanter hjemme.
– Jeg mener at når man har små barn skal man alltid ha en kontantbeholdning hjemme. Ha en eller to 50-lapper og noen mynter liggende i en skuff, som du kan bruke når det trengs, sier hun.
Fått med deg denne? Barn uten hage har større risiko for å bli fete
Penger som opplæringsverktøy
Hun mener penger er et viktig opplæringsverktøy for barn. Det samme kan ikke sies om bankkort, hevder hun.
– Barn bør lære om penger fra de er ganske små, men de lærer ingen ting av kredittkort. Det er først når du gir dem mynter, at de forstår hva det dreier seg om. Grunnene er at det er lettere for barn å forstå hva penger og verdi er når de kan ta og føle på de forskjellige myntene. Det ligger mye læring i dette, sier hun.
Brosstad fra Sparebank 1 er ikke enig. Han tror bankkort kan bidra til økonomisk bevissthet blant barn.
– Med egen konto kan barn lære å spare, om så bare litt, og etablere gode vaner for pengebruk.
DNB: – Kortbruk blir mer og mer vanlig
I 2014 kom Forbrukerombudet med nye retningslinjer til banker som ønsker å utstede bankkort for barn. Blant annet skal ikke bankene tilby kort til barn under skolealder, og de skal dekke tap over 200 kroner. Kortet skal ikke kunne brukes til netthandle og kun med PIN-kode.
Også DNB har bankkort for barn. Kommunikasjonsrådgiver Marit Elisabeth Giske forteller at de etablerte tilbudet fordi det er sikrere å ha penger på et kort enn i lomma.
– Kortbruk blir mer og mer vanlig. Mange foreldre syntes det er enklere å overføre penger til barna, og å ha kontroll på deres forbruk, når de har en konto, sier Giske.
DNB har to typer bankkort for barn. Et for barn mellom ti og 15 år, og et fra 15 år og oppover. Forskjellen er at bankkortet for de eldste også kan brukes til å handle på nett, med foreldrenes tillatelse.
– Rundt 100.000 av kundene våre mellom 10 og 18 år har kort. Veldig mange får sitt første kort i 14-årsalderen, sier Giske.
Økonomirådgiver Agnes Bergo understreker at foreldre har ansvar for å lære barna sine om pengebruk. Hennes råd er å starte med å lære barna forskjellen på mynter og sedler. Lek butikk og fortell dem hva ting koster, for eksempel hvor mange kjærligheter på pinne man kan få for en tjuekroning.
Bankkort bør man ikke trekke inn i regnestykket før etter fylte 12 år, mener hun.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.