Firebarnsmor (23): – Har jeg sviktet som mamma fordi jeg lar sønnen min gå i prinsessekjole?
Universitetslektor: – Ikke sett barna i båser
«Hvorfor sier de andre barna at en prinsessekjole kun er for jenter?» spurte sønnen (3) mammaen sin.
I innlegget «Har jeg sviktet som forelder?» tar blogger og firebarnsmor June-Maria Dagsdatter Svendsen (23) et oppgjør med det hun mener er et overdrevent fokus på såkalte gutte- og jenteleker.
Mammaen får støtte fra universitetslektor ved Pedagogisk institutt (NTNU), Ingvild Kvale Sørenssen. Hun mener at foreldre bør bli mer bevisst på ikke å legge føringer for barnas valg av hva de har lyst til å leke med.
Bakgrunnen for innlegget er sønnens interesse for Disney-filmen «Frost». Helt siden gutten oppdaget filmens hovedperson, prinsesse Elsa, har han vært besatt av henne, forteller June-Maria til VG Familieliv.
– Mens brødrene kjøpte ishockey-effekter i lekebutikken på lørdag, ville treåringen ha en Frost-dukke og en prinsessekjole. Skulle jeg si nei til sønnen min fordi han ville ha «jenteleker»?
Les bloggen til June-Maria her
Barna får velge
June-Maria lot sønnen få det han ville ha. Hun og ektemannen Niklas har vært bevisste på at barna skal få velge hva de ønsker å leke med, uten påvirkning fra foreldrene.
– Det irriterer meg voldsomt at gutter og jenter har hver sine leker. Du ser det overalt. Ta for eksempel en lekebutikk. Der er hyllene kategorisert.
Rosa hyller med jenteleker, som Barbie-dukker og prinsesseleker. Blå hyller med tøffe actionhelter og lekebiler. Tydelig kjønnsdelt og aldersavgrenset.
June-Maria mener dette blir å legge føring for hva barn skal leke med. Med så markerte seksjoner er det ikke lett å være den gutten eller den jenta som ønsker å bevege seg inn i motsatt seksjon, tror hun.
Hun får klar støtte fra universitetslektor Kvale Sørenssen. Lektoren tror typiske jente- og gutteleker er et resultat av kommersielle aktører og markedsføring.
– Skal du tjene penger som kommersiell aktør, må du skape nisjer. Jo flere nisjer du klarer å skape, jo mer penger klarer du å tjene. De blå og rosa butikkhyllene er et resultat av det, sier Sørenssen.
Hun tror det er vanskelig å komme unna et marked med leker og klær rettet mot spesielle kjønn og aldersgrupper. Foreldre bør heller bli mer bevisst på ikke å legge føringer for barnas valg, mener hun.
– I stedet for å innprente roller, må vi la barna ta egne valg. Voksne som jobber med barn har et spesielt ansvar her.
– Jeg har spurt meg selv: Har jeg sviktet som mor fordi jeg lar sønnen min gå i prinsessekjole? sier June-Maria.
– Jeg har gått noen runder med meg selv for å godta det. Jeg er en mamma som vil gjøre alt riktig, men betyr det at jeg ikke skal lytte til hva sønnen min vil ha? Hadde jeg fulgt trenden ville jeg sagt at Frost er for jenter, men det gjør jeg altså ikke.
June-Maria mener norske foreldre må bli flinkere til å fortelle barna sine at det er greit å leke med jenteting, selv om man er gutt. Og omvendt.
– Jeg vokste opp med åtte brødre og lekte alltid med rallybilene deres. Det betyr ikke at jeg ikke er en typisk jente-jente i dag.
LES OGSÅ: Slik leker du med barna - alder for alder
Vil skape debatt
June-Maria tenkte lenge på om hun ville skrive innlegget på bloggen sin, samt diskuterte det med ektemannen Niklas før hun bestemte seg. Når hun hadde bestemt seg for å skrive innlegget var hun forberedt på at det ville bli plukket opp av media. Bloggen hennes er blant de mest leste mammabloggene i Norge, så innleggene hun skriver blir mye lest – noe hun var klar over før hun la ut bilder av sønnen.
June-Maria sier at hun ville skrive om dette temaet fordi det har irritert henne lenge. Og fordi hun syntes det burde være en debatt rundt dette med jente- og gutteleker, og at noen barn fortsatt blir mobbet om de går mot strømmen.
Sett denne? I denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgen
Forsker: – Ikke sett barna i båser
Universitetslektor Kvale Sørenssen syntes det er fantastisk at June-Maria tar et oppgjør med en typisk kjønnsinndelt barndom. Selv har hun opplevd lignende episoder med sønnen sin.
– Da han gikk i barnehagen fikk han valget mellom knall blått eller knall rosa regntøy. Han valgte rosa, og jeg måtte møte meg selv i døren fordi jeg var redd han skulle få kommentarer på det. Men jeg og mannen min fant ut at om han kommer hjem å gråter og heller vil ha blått, kjøper vi det. Da hadde vi hvert fall ikke lagt føring på valget hans, sier hun.
Sørenssen tror det ligger latent i oss å kommentere på hva som er typisk jente- og gutteting. Derfor bør voksne være mer obs på hva de sier rundt barna.
– Ikke sett barna i båser som begrenser dem, spesielt i barnehage og på skolen er dette viktig. Det er viktig å fokusere på identitet, ikke kjønn.
Les også: Ekspertene om norske småbarnsforeldre: - Alle har dårlig samvittighet
Firebarnsmoren har opplevd å få spørsmål på bloggen om hun ønsker at sønnen skal bli homofil, fordi hun lar ham leke med jenteleker.
– Det reagerer jeg veldig på. Barn blir ikke homofile av å leke med spesielle typer leker. Jeg syntes det er forferdelig om enkelte foreldre tenker slik.
June-Maria har også fått tilbakemeldinger fra blogglesere på at sønnen ville ha Frost-tema på rommet sitt. Leserne syntes det var rart at foreldrene lot gutten få et typisk jentedekorert soverom.
– Det gjør meg sint. Jeg syntes vi som foreldre skal bli flinkere til å lytte til barna. Spør dem hva de vil ha, og la dem bestemme hvilke farge de vil ha på rommet sitt.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.