Ny studie: Sang gjør babyer rolige dobbelt så lenge
Sliter du med å holde gråten unna og synes babyspråk er en uting? Fortvil ikke, sett på ei plate eller syng om lam og ull.
Å snakke med vanlig stemme holder barnet rolig i bare litt under fire minutter. Det er da «gråteansiktet» normalt slår inn; senkede øyebryn, åpen munn og hevede kinn – som er tegn på misnøye. Å legge inn «babyspråk» kan kjøpe deg noen sekunder ekstra.
Men å synge, eller til og med sette på musikk der andre synger, skaffer deg opp mot ni minutter med en rolig baby, heter det i funnene som presenteres på nettstedet Alpha Galileo.
Les også: Slik leker du med barna - alder for alder
Ukjent språk
De refererer til en studie utført av forskere ved University of Montreal. Der hevdes det også at funnene var tilsvarende, selv ved avspilling av en plate på ukjent språk, som tyrkisk.
Til tross for at studien bare tok for seg 30 babyer mellom seks og ni måneder, og slik sett er både liten og enkel, var funnene konsekvente, skriver nettstedet.
– Mange studier har tatt for seg hvordan synging og tale påvirker spedbarns oppmerksomhet, men vi ville finne ut hvordan de påvirker en babys emosjonelle selvkontroll, sier professor Isabelle Peretz, på universitetets avdeling for Research on Brain, Music and Language.
– Emosjonell selvkontroll er naturligvis ikke utviklet hos spedbarn, og vi tror sang hjelper babyer og barn med å utvikle slik kapasitet, tilføyer hun.
Særlig viktig i Vesten
Testingen ble utført i sterile omgivelser i et rom med mørke vegger, svakt lys og ingen leker, uten noen form for for visuell stimuli.
– Mangelen på en særlig forskjell mellom vanlig tale og bruk av babyspråk overrasket oss. Våre funn etterlater liten tvil om effekten av å synge barnesanger for å få babyer til å bevare roen, sier Peretz.
Les også: Barn uten hage har større risiko for å bli fete
Disse funnene er særlig viktig i den vestlige delen av verden, der mødre i større grad benytter seg av tale enn sang.
Så da er det bare å rense strupen. Syng til du blir flau.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.