Tobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp
** Opplevde å bli utbrent i ung alder
Tiril var den som alltid stilte opp, sa ja til å hjelpe andre og tok i et tak der det trengtes. Men oppe i det hele glemte hun å lytte til kroppen sin. Det fikk alvorlige følger.
«Jeg visste at noe var galt, men skjønte ikke hva,» skriver Tiril (27) på bloggen sin. Etter en lang periode med høyt stressnivå, opplevde hun at kroppen plutselig sa stopp.
– Jeg trodde det var noe alvorlig galt med meg, for plutselig opplevde jeg symptomer som svimmelhet, kvalme, oppkast, migrene og smerter, sier Tiril Johansen (27) til VG Familieliv.
Var en ja-jente
Blant venner og kjente var Tiril kjent som en livsglad person som stilte opp for andre. Det førte til at hun ofte satte andres behov foran sine egne.
Tobarnsmoren tror ikke hun er alene om å det.
– Jeg tror jenter spesielt er flinke til å stresse seg i hjel. Vi er ja-mennesker, mammaer og tar ofte på oss for mye, sier hun.
Det var vinteren 2015 at hun selv opplevde å få det hun kaller en psykisk knekk. Hun var travelt opptatt med å forberede seg til eksamen, samtidig som hun pusset hun opp huset og jobbet i barnehage. Sammenlagt ble dette for mye.
LES OGSÅ: Bør jeg som pappa sette ned foten?
Fikk plutselig dødsangst
Helt plutselig fikk Tiril angstanfall. En dødsangst satte seg i kroppen, og hun mistet kontroll over egne følelser.
– Det store sammenbruddet kom rett før eksamen. Jeg satt og sang for datteren min da det plutselig gikk helt rundt for meg. Jeg fikk katastrofetanker, og så sykebiler og død over alt. Det opplevdes som total panikkangst. Jeg begynte å riste, skjelve, gråte så snørr og tårer sprutet.
– Den angsten hadde nok bygd seg opp over lengre tid. Så lenge at kroppen bare sa stopp.
Har du lest denne? Stadig yngre barn starter med idrett
Barna har vist forståelse
Noe av de vanskeligste har vært å fortelle barna at hun er syk, forteller Tiril. 27-åringen har prøvd å skjerme dem, men for en stund siden kom eldstemann på syv år inn på rommet da mamma gråt. Det skremte ham.
– Jeg prøvde å forklare at mamma er sliten og trenger hvile. Så lenge du forholder deg rolig, går det fint å fortelle om problemene dine til barna, råder hun.
Tiril brenner for åpenhet rundt temaer som angst, utbrenthet og psykiske problemer. Hun tror mange sliter med å bli trodd.
– Jeg har opplevd nesten daglig å ikke bli trodd, nettopp fordi at de dagene jeg har vist meg ute har jeg hatt en god dag. Det er ingen som ser de dårlige dagene. Dagene hvor jeg har vekslet på å kaste opp, gråte og sove i timevis, sier hun.
Les også: Lege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack
Bryter tabuet på bloggen
På bloggen har Tiril valgte å være åpen om opplevelsen sin og problemene hun fortsatt sliter med i hverdagen.
«Jeg traff en fartsdump på størrelse med et stort hus. Jeg var helt sikker på at jeg var i ferd med å bli gal, og at jeg aldri noensinne ville føle meg som meg selv igjen, » skriver hun.
Innlegget har fått stor oppmerksomhet. Det ble delt over 14.000 ganger i sosiale medier, samtidig som Tiril har mottatt utallige e-poster og private meldinger på Facebook fra folk som takker henne for åpenheten.
– Jeg er en person som må bryte tabuer ved å skriver om det. De fleste som skriver til meg takker for at jeg tør sette ord på det mange føler. Mange sitter hjemme og har ingen å prate med.
LES OGSÅ: Idrettsprofessor: - Det er helt greit med middag etter klokken 19
Ekspert: – Stress kan utløse angstanfall av stress over tid
Marianne Ålberg Villabø er forsker ved Regionsenteret for barn og unges psykiske helse, region sør og øst. Hun har forsket spesielt på angst, både behandling og lidelser.
Villabø forteller at forskning viser at kvinner opplever angst hyppgiere enn menn.
– Angst og utbrenthet kan utløses av stress over tid, spesielt hos sårbare personer. Når man opplever mye stress over tid, vil det for noen være som om kroppen hele tiden er i en alarmberedskap. Dette kan gi seg utslag i angstsymptomer eller angstanfall, sier hun.
Fant ut at hun var utbrent
Tiril forteller at hun opplevde det som vanskelig å finne ut hva som feilet henne. På nettet leste hun om utbrenthet, og kjente seg igjen i mange av symptomene. Også legen hennes trodde et høyt stressnivå over lengre tid kunne være årsaken for angstanfallet.
– Jeg fant ut at jeg må kontrollere dette selv ved å lytte til kroppen. Det har vært vanskelig, da jeg egentlig er et ja-menneske. Jeg er vant til å stille opp for andre. Nå må jeg oftere si nei, sier hun.
Villabø, som forsker på angstlidelser, forteller at det er vanskelig å vite hvor mange som rammes av utbrenthet, da dette ikke er en egen diagnose.
– Utbrenthet omfatter vanligvis utmattelse og tap av entusiasme, emosjonell distansering, og redusert faglig ytelse og selvfølelse. Utbrenthet knyttes veldig ofte til jobbsituasjon, mens dette ikke er like typisk ved en ren angsttilstand.
Villabø forklarer at man kan behandle utbrenthet ved hjelp av kogniativ atferdsterapi. Men viktigst er det å sette grenser for seg selv.
– Man må prioritere og si nei til visse aktiviteter eller oppgaver, jobbe med forventningene til seg selv og akseptere at man ikke trenger å være «perfekt» eller «best», men heller gjøre valg ut fra egne indre verdier fremfor hva man tror andre forventer av deg, mener hun.
Folkehelseinstituttet: Mange sliter
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at mellom 30 og 50 prosent av befolkningen vil rammes av en psykisk lidelse i løpet av livet. De vanligste psykiske lidelsene i Norge er angst, depresjon og ruslidelser.
20-25 prosent av befolkningen vil oppleve angst, viser tall fra Folkehelseinstituttet. 15-20 vil oppleve ruslidelser eller depresjon. Dette er årsaken til en tredjedel av all uføretrygd i Norge.
Dansk studie: Kvinner stresser til langt på kveld
En ny studie fra Danmark støtter opp om Tirils mistanke om at kvinner stresser mest. En gruppe forskere, som har undersøkt stressnivåene hos menn og kvinner, fant at kvinners stressnivået ikke synker før 22-23-tiden på kvelden. Det skriver dagens.dk.
– Kvinner må lære seg å kaste seg på sofaen, mener den danske overlegen Ane Marie Thulstrup, som står ansvarlig for studien.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.