Idrettsprofessor: – Foreldrenes ansvar at unger som er i vekst spiser
** Stadig flere norske barn driver med flere enn én idrett, viser tall fra Norges idrettsforbund
«Disse tøffingene tåler langt mer enn vi tror», skriver en småbarnspappa om sønnens høye aktivitetsnivå. Han tror mange foreldre bekymrer seg for mye.
VG Familielivs, Svein Arne Haavik, skriver i bloggen «Bør jeg som pappa sette ned foten?»:
«Selv om det er individuelt, tror jeg disse små tøffingene – av begge kjønn – tåler langt mer enn det vi småbarnsforeldre mener og antar. De klarer å gå til skolen. De klarer å finne seg sine egne venner. De klarer seg til og med om ikke middagen blir fortært før lenge etter 19.00 på kvelden.»
Bakgrunn: Bør jeg som pappa sette ned foten?
Professor: – Det er foreldrenes ansvar å legge til rette
Han får støtte fra professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag på Norges Idrettshøgskole, Jorunn Sundgot-Borgen.
– Det er helt greit med middag etter 19. Det er foreldrenes ansvar at unger som er i vekst spiser regelmessige og får i seg mat med nok energi, og at næringsinntaket er tilfredsstillende. Da gjør det ingenting om middagen kommer sent, sier hun til VG Familieliv.
LES OGSÅ: Stadig yngre barn starter med idrett
Mange driver med flere enn en idrett
Tall fra Norges Idrettsforbund viser at stadig flere barn driver med organisert trening.
– Ifølge tallene driver 116 prosent av norske barn med idrett. Det betyr at mange driver med flere enn en idrett, sier Mads Andreassen i Norges Idrettsforbund.
For mange foreldre kan det være en frykt at barna stresser for mye med ulike aktiviteter i hverdagen, og at dette går utover skolearbeidet. Men ifølge en norsk undersøkelse har idretten motsatt effekt.
Har du lest denne? Lege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack
Tormod Øia gjennomførte i 2011 en undersøkelse på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet for å gi en nærmere beskrivelse av hva som motiverer de unge på skolen.
Undersøkelsen viser blant annet at ungdom som trener i idrettslag flere dager i uken har høyere skolemotivasjon enn de som ikke gjør det. De får også bedre karakterer.
Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?
Norges idrettsforbund: – Mange barn tåler et høyt tempo
– Jeg tror ikke det finnes en fasit på hvor mange aktiviteter barna skal være med på. Det må foreldrene som kjenner barna sine kjenne på selv, sier Andreassen i Norges idrettsforbund.
– Jeg tror mange barn tåler et høyt tempo, men hvis foreldrene ser at barna stresser så mye at det oppleves som masete å komme seg gjennom hverdagen, bør man ta en vurdering på om det har blir for mye, sier han.
Fra midten av 1960-tallet og fram til i dag har norsk barneidrett utviklet seg fra nesten fraværende til å bli «idrett for alle».
Nå deltar nesten alle barn i organisert idrett, og det er aldersgruppen 6 til 12 år som har flest aktive, viser rapporten «Barns idrettsdeltagelse i Norge» fra Senter for idrettsforskning ved NTNU.
– De fleste barn ønsker å delta i aktivitet av en eller annen form sammen med jevngamle, så lenge de opplever det som passe utfordrende og får en positiv mestringsopplevelse, sier idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen.
– Da gir det energi og blir en viktig del av barnets fysiske, psykiske og sosiale utvikling.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.