Ekspert om kjøpepress og juleball: - Oppmuntre barna til å ikke bruke så mye
** Sosialantropolog om pengebruk før juleball: - Skoleledelsen og foreldregruppene må gjøre samlet front.
I stedet for å sette grenser for hvor mye penger ungdom kan bruke på juleballet, bør foreldre stille barnet sitt spørsmålet: «Er det verdt det?»
Det mener sosialantropolog ved Universitetet i Oslo, Thorgeir Kolshus.
Han mener foreldre bør få barna til å tenke over hva pengene - som for eksempel en limousintur koster - heller kunne blitt brukt på. På den måten lærer de noe av den overdrevne pengebruken, tror han.
Ekspert: - Foreldrenes ansvar
– Foreldreansvaret innebærer å ruste barn og ungdom for voksenlivet. Det finnes i prinsippet ingen øvre grense for hvor mye penger som kan brukes. Nettopp derfor er bevisstgjøring rundt prioriteringer en lærdom vi må gi våre barn, sier Kolshus, og legger til:
Har du lest denne? Småbarnsmor sier nei til kjøpshysteri
– Dette innebærer å sette ting i perspektiv, blant annet ved å sørge for at ungdom tenker gjennom hvorfor de ønsker å bruke noen tusenlapper på limousin.
Spesielt jenter bruker mye
Få barna til å spørre seg selv: Hvorfor velger jeg å bruke penger på dette? Hva (eller hvem) er det som har gjort at jeg synes dette virker viktig? Hva vil skje hvis jeg takker nei? Hvordan er dette for dem som ikke har dette valget?
Helsesøster ved Gjettum videregående skole, May Ullnæss, ser årlig hvor mye penger og tid ungdommen legger i å forberede seg til vinter- eller juleballet.
Lest denne? Bør jeg som pappa sette ned foten?
Spesielt jentene legger mye prestisje i planlegging og innkjøp av antrekket til skoleballet, som ofte holdes i desember eller januar hvert år, forteller hun.
– Ideelt sett burde nok foreldre snakket om pengebruk rundt juleballet, men jeg er usikker på om det blir gjort, sier hun.
– Jeg tror det er riktig å oppmuntre barna til ikke å bruke så mye. Spesielt jentene. De ser jo ut som prinsesser alle sammen. Det tror jeg også de kan gjøre om de for eksempel kjøper kjolene sine brukt.
Ekspert: Må ikke gjøre det, selv om vi har råd
Sosialantropolog Kolshus mener at pengebruken til juleballet generelt sett gjenspeiler de siste tyve årenes velstandsøkningen i Norge.
- Det er nettopp i slike tider det er viktig å sette forbruk opp mot verdier som ikke har en prislapp. Det at vi har råd til å gjøre noe, betyr ikke nødvendigvis at vi bør gjøre det, sier han.
Skolen som frisone
Han mener at skolen må være en frisone for det store forbruk som etter hvert kjennetegner så mange av ungdoms ferie- og fritidssysler. Det innebærer blant annet at alle arrangementer i skolens regi bør ha en inngangspris som er overkommelig for samtlige elever.
– Skoleledelsen og foreldregruppene må gjøre samlet front. Foreldre som ikke forstår hvorfor det må være slik har rett og slett gått glipp av noen vesentlige punkter i foreldrekontrakten, mener Kolshus.
– Om noen ønsker å blamere seg ved å gå ut mot begrensninger på et skolearrangement, får vi ha mot til å gi dem skamvett.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.