Hva gjør du hvis tenåringen kommer beruset hjem fra juleballet?
** Ekspert: - Det er ikke noe vits å begynne å kjefte der og da
I disse tider gjør mange av landets ungdomsskoleelever seg klare til årets juleball. Men hva gjør du som forelder hvis barnet kommer beruset hjem fra festen?
– Det viktigste er å få dem i seng og å passe på dem. Det er ikke noe vits i å begynne å kjefte der og da, sier May Ullnæss.
Hun er helsesøster på Gjettum ungdomsskole og ved helsestasjonen for ungdom i Bærum kommune. Her har hun ansvar for rusarbeid rettet mot ungdom.
Har du sett denne? Ekspert om kjøpepress og juleball: - Oppmuntre barna til å ikke bruke så mye
Snakk med barna når de er edru
– Ta alvorspraten med barna når de er edru. Det kan være lurt å prate med dem om hvorfor du som forelder blir bekymret når de kommer hjem fulle, sier Ullnæss.
– Få barnet til å forstå at alkohol er farlig – spesielt da med tanke på at det kan skje ulykker. Det er ingen hemmelighet at jenter er mer utsatt for overgrep i beruset tilstand.
Hennes erfaring er at ungdomsfestene som regel begynner i tiende klasse, men at noen unge starter allerede i niende.
Sett denne? Unge drikker for å glemme
Introduser temaet alkohol tidlig
Ullnæss råder foreldre til å snakke om rusmidler med barna tidlig. Venter man til de begynner på ungdomsskolen, er det nesten for sent, mener hun.
– Det er bedre å introdusere temaet på slutten av barneskolen, som et ufarlig tema. Snakk om hvordan alkohol og andre rusmidler virker på kroppen, og hvorfor man som forelder blir bekymret for ungdom som drikker.
For å unngå at jule- og vinterballet utvikler seg til en fyllefest, tror Ullnæss tydelige rammer rundt festen er viktig. Foreldre kan for eksempel samarbeide om kjøring og henting av barna.
Les også: 18-årsgrensa for lakrispiper står for fall
– Samtidig bør skolen legge til rette for et godt opplegg under arrangementet med taler, kåringer, fotografering og lignende, sier Ullnæss.
Tenk på hvor mye du selv drikker rundt barna
Generelt vil hun råde foreldre til å også tenke over hvor mye de selv drikker rundt barna.
– Man bør aldri være tydelig beruset foran barna. Spesielt når barna selv begynner å drikke, bør man alltid ha en forelder som er kjørbar eller klare avtaler med andre foreldre.
Et enkelt tips er også å sørge for at barnet spiser før de forlater huset for å være sammen med vennene sine.
– Da har de mer å gå på – enkelt og greit. Det er ikke dermed sagt at det er greit om de drikker alkohol, men da vet du i hvert fall at de vil tåle det bedre.
Helsesøsteren syntes også det er viktig at foreldre snakker med barna om hva de bør gjør hvis en av vennene deres blir overstadig beruset.
– Oppmuntre dem til å ringe til voksne, eventuelt 113 hvis det er alvorlig. Det er bedre å ringe en gang for mye enn for lite, sier Ullnæss.
Helsedirektoratet – Fem råd til foreldre om ungdom og alkohol:
1. Sett tydelige grenser
Det er viktig at du snakker med barna dine om alkohol, og gjør det tydelig for dem hva du tillater og ikke.
2. Ikke gi alkohol til ungdom under 18 år
Denne grensen bidrar til å utsette ungdoms alkoholdebut lengst mulig. Jo yngre ungdom er når de begynner å drikke alkohol, jo mer drikker de.
3. Snakk med andre foreldre om felles mål og grenser
Det er viktig å diskutere grensesetting med andre foreldre i nærmiljøet. Ofte kan felles grenser i vennegjengen gjør det enklere for ungdommene og følge dem.
4. Tenk gjennom dine egne grenser med tanke på alkohol
Du er den viktigste rollemodellen for barna dine og de merker hvordan du selv forholder deg til alkohol.
5. Vis at du bryr deg
Foreldre er viktige forebyggere. Erfaring viser at jo mer du vet om hva tenåringen din gjør og hvem han eller hun omgås, jo mindre drikker de.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.