Psykolog: Få lykkeligere barn med disse øvelsene
** Slik kan du lære barna å bli lykkelige
Lykke kan læres, mener forskere. Med disse enkle øvelsene kan du bedre livskvaliteten til både deg og barna dine.
Professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Espen Røysamb, har forsket på hva som skal til for å gjøre oss lykkeligere.
– Vi har sett en enorm økning i forskning på feltet de siste 10-15 årene. I dag har vi mer kunnskap enn noen gang før, sier han.
Røysamb har skrevet boken «Bli lykkeligere». I den gir han deg programmet «Bedre form på fire uke» - en oppskriften på hvordan du kan bringe mer lykke, begeistring og tilfredshet inn i hverdagen til deg og barna dine.
Stor spesial: Norske Martine skaper lykkeskole for barn
Dette er øvelsene for deg som vil bli lykkeligere
Øvelsene i programmet er basert på nyere forskning med dokumentert effekt, forteller professoren.
– Strategien i dette programmet minner om gamle kjerringråd. Vi har hørt mange av dem før. Og en del av dem har mye godt ved seg om de kombineres med trening, sier han.
Har du lest denne? Lykkeforsker: – Trenger mer forskning på hva som gjør barn lykkelige
Røysamb sier man bør gjennomføre øvelsene regelmessig for at de skal ha effekt.
– Dette er ikke en mirakelkur. Man blir ikke OL-vinner eller ekstremt lykkelig på noen uker.
Under får du flere sett med øvelser. Velg først ut ett sett som du vil prøve, og start ditt program. De fleste øvelsene kan gjennomføres ved å notere svar og tanker skriftlig.
Har du lest denne? Så mye ansvar kan du gi barna
1. Styrketrening for takknemlighetsevnen:
** Øvelse – Skriv ned tre gode ting du er takknemlig for, for eksempel i en bok du har ved nattbordet. Gjør det til en vane å gjøre dette hver kveld i en periode.
** Øvelse – Still deg selv spørsmålet: Hva kunne vært verre? Vi mennesker har en tendens til å tenke på alt som kunne vært bedre. Prøv å snu denne tankegangen.
** Øvelse – Skriv ned et høydepunkt fra livet ditt så langt. Hva er det aller fineste du har opplevd i livet? Er det noen opplevelser du husker spesielt godt? Beskriv opplevelsen i detalj.
Har du lest denne? De beste måtene å stresse ned
2. De gode relasjonene.
** Øvelse – Lykken kan være smittsom. Derfor – gjør noe for noen. Overrask mamma, ta med lillesøster på noe morsomt hun ikke forventet eller vær ekstra flink til å hjelpe til hjemme.
** Øvelse – Skriv et takkebrev til noen du er glad i. Du kan arbeide med brevet over tid, eller skrive et nytt brev til en ny person hver uke. Det trenger ikke være så langt, men fortell noen hvorfor du setter pris på dem.
3. Fysisk aktivitet gjør oss lykkelige.
** Øvelse – Prøv en ny fysisk aktivitet som du syntes virker gøy. Lag en plan for noe du har lyst til å prøve, med hvem og hvor.
** Øvelse – Sett av tid til å gjøre ingenting. I denne øvelsen skal du sitte eller ligge uforstyrret i en halvtime, på et sted hvor du er alene. Legg deg i hengekøya eller sett deg i en god stol og bare kjenn på tilværelsene.
** Øvelse – Utforsk dine kreative sider. Vi har alle en kunstner i oss. Hva er dine (skjulte) talenter og interesser? Maling, fotografi eller kanskje håndarbeid?
Kjenner du deg igjen? Ti vanlige bekymringer for kommende pappaer
4. Gode opplevelser kan lages:
** Øvelse – Skriv en liste over syv aktiviteter du har gjort, eller situasjoner du har vært i, hvor du har kjent deg lykkelig, trygg eller glad. Etterpå leser du gjennom listen og ser hvilke av disse situasjonene du har mulighet til å gjenskape.
** Øvelse – Beskriv din ideelle livssituasjon, for eksempel tre år frem i tid. Hva drømmer du om? Hva ønsker du at skal skje? Her er det lov å være både realistisk og urealistisk.
** Øvelse –Beskriv din drømmedag. Tenk over hvordan du vil at dagen skal begynne og sett sammen en dag med ulike opplevelser. Hvem er du sammen med? Hva gjør dere? Hvor er dere?
Lest denne? Ekspert om norske småbarnsforeldre: - Alle har dårlig samvittighet
5. Hvor vil du i livet?
** Øvelse – Skriv ned et mål og en plan for hvordan du skal jobbe mot det. Det kan være enkle mål, som å glede mamma med en overraskelse, eller langsiktige mål som å trene fotball to ganger i uken i for eksempel seks måneder.
** Øvelse – Ta et annerledes valg. Vi står ovenfor mange valg hver dag, og de fleste av dem tar vi på autopilot. Denne øvelsen går derfor ut på å tenke gjennom valgene du tar på en ny måte. Kanskje vil det bringe noe spennende inn i hverdagen din om du velger noe annet enn det du vanligvis ville gjort?
** Øvelse – Først skal du identifisere noen av dine viktigste styrker. Er du kreativ? Snill? Engasjert? Skriv ned fem ting som kjennetegner deg. Den andre delen av øvelsen går ut på at du skal tenke gjennom hvordan du kan bruke disse styrkene på en ny måte i hverdagen. Sett deg som mål at du i løpet av en uke skal anvende en av styrkene på en annerledes måte. Er du sosial, kan du for eksempel bruke den styrken til å bli kjent med en ny person.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.