Ekspert om proteinpulver: – Et stort gap mellom hva de fleste tror de trenger, og hva de faktisk trenger
** Personlig trener: – Mange ser for seg at konsentrert protein i pulverform gir magiske resultater.
Ifølge ny forskning gir ikke proteiner etter trening større muskler. Familieliv har snakket med flere ernæringseksperter som mener proteintilskudd har liten hensikt for både unge og voksne.
Det er Jacob Juel Christensen, klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetet i Oslo, som sier dette. Han har akkurat lest nyheten om at proteinsupplementer før og etter trening i de fleste tilfeller har liten eller ingen effekt.
– Disse funnene henger på greip med det vi vet om proteininntak i det norske samfunnet i dag. De aller fleste av oss som er friske har et relativt høyt innhold av proteiner i kostholdet, og inntaket fordeler seg relativt jevnt ut over dagens våkne timer, sier han.
Han får støtte av Truls Raastad, professor ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole, og spesialist på idrettsernæring, muskelfysiologi og styrketrening.
Raastad mener barn og unge ikke har behov for proteintilskudd, selv om de trener mye og hardt, og ber foreldre følge med på hva de putter i seg av kosttilskudd.
– Norskproduserte tilskudd skal være godt kvalitetssikret, men bestiller du det på nett kan det være risiko for at det inneholder forbudte stoffer – som anabole steroider.
Få med deg: Ekspert: Barn og unge trenger ikke proteintilskudd selv om de trener mye
Myte
I takt med at flere og flere blir opptatte av trening, har proteinshaker og proteinbarene inntatt hyllene på norske treningssenter. Mange fitnessentusiaster sverger til disse produktene, som tilsynelatende skal bidra til økt muskelvekst.
Men nå mener forskere at de kan motbevise denne myten. To store metastudier som har gjennomgått all forskning på området fant at treningsvanen ikke har effekt. Om man får i seg tilstrekkelig med proteiner i løpet av dagen gjennom sitt vanlige kosthold, slik de fleste gjør, har tilskudd av proteiner rett før eller etter trening ingen hensikt.
Det skriver videnskap.dk. Nettsiden siterer de amerikanske forskerne som har gjennomført analysene, som er publisert i tidsskriftet Journal of International Society of Sports Nutrition.
Spiser du normalt? Da har proteintilskudd lite hensikt
Funnene overrasker ikke Juel Christensen fra Universitetet i Oslo.
– Det er et stort gap mellom hva de fleste aktive mennesker tror de trenger av protein, og hva de faktisk trenger.
Det er en utbredt idé at mange mennesker får i seg for lite protein, og derfor må bruke tilskudd for å dekke sitt behov, mener Christensen. Men det er ikke nødvendigvis riktig.
Han tror noe av bakgrunnen for denne myte er tung markedsføringen av sportsprodukter rettet mot treningsentusiaster. Det er lett å la seg påvirke til å tenke «dette trenger jeg», tror ernæringsfysiologen.
– Jeg mener det har liten hensikt å bruke proteintilskudd dersom man allerede har et bra kosthold. Og sportsprodukter bør ikke gå på bekostning av vanlig mat, sier Christensen.
LES OGSÅ: Stadig yngre barn starter med idrett
Endre undervisningen på området
Danske eksperter på ernæring og trening har latt seg påvirke av studien. Flere vil nå endre undervisning på området, skriver forskning.no. En av dem som går i bresjen for det er førsteamanuensis Kristian Vissing ved institutt for folkehelse på Aarhus Universitet.
– Etter å ha lest de to metastudiene er jeg overbevist. Jeg har anbefalt proteininntak etter trening i bøker og i undervisningen. Det vil jeg ikke lenger gjøre, i hvert fall ikke for unge mennesker, sier han.
Vissing forsker på trening, muskelvekst og fysiologi. Han har ikke selv bidratt til de to metastudiene.
Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?
Man finner proteinpulver «overalt»
Martin Norum studerer sportsernæring, og jobber som personlig trener, forfatter og foredragsholder. Han er bekymret for den økende fitnesstrenden og fokuset på proteiner.
– I dag finner man proteinpulver «overalt». I dagligvarebutikker, bensinstasjoner og andre butikker selges det, og det bidrar nok til økt salg. Mange av kjøperne burde heller fokusere på et høyere inntak av mat som er proteinrike, sier han.
Spesielt unge mennesker kan la seg påvirke av trenden, tror Norum. Han mener mange treningsentusiaster begynner i feil ende av skalaen når de begynner å jobbe for rask muskelvekst.
– De tenker på hvilke tilskudd det skal investeres når de begynner å trene, fremfor å se på hvordan kostholdet bør forbedres. Det ligger i vår natur å søke etter de raskeste løsningene, sier Norum.
– Mange ser for seg at konsentrert protein i pulverform gir magiske resultater, men det er viktig å huske at proteinpulver i bunn og grunn er pulverisert mat.
Har du lest denne? Lege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack
Proteinpulver er ingen magisk kur
Juel er heller ikke overrasket over funnene, men mener det er viktig å skille mellom proteiner i vanlig kosthold og supplementer.
– Det er på ingen måte er en ulempe å få i seg protein raskt etter treing, men mange har nok tillagt viktigheten av dette langt større betydning enn det faktisk har. Ikke bare har man gitt effekten av protein raskt etter trening større betydning enn det har, det samme har man også gjort med proteinpulver som kilde.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.