Tre mødre forteller: – Disse reglene setter vi når barna skal sove borte
Tobarnsmor Siv Kvålshaug mener man bør være konsekvent når barna først har bestemt seg for å sove borte.
– Personlig ville jeg aldri hentet barnet mitt midt på natten, sier hun til VG Familieliv.
– Det er greit å ringe hjem og si god natt, men ut over det føler jeg man gjør seg selv en bjørnetjeneste ved ikke å hente. Det kan fort bli et dårlig mønster og man sender ut et signal til barnet om at dette er noe farlig, sier hun.
VG Familieliv har snakket med tre mammabloggere om deres tanker rundt å la barna sove borte og hva slags kjøreregler de har på området. Deres svar kan du lese under.
Har du lest denne? Dette sier eksperter om overnatting borte
Blogger: - Engstelige foreldre får engstelige barn
Siv, som blogger om livet som småbarnsmor, har en sønn på åtte og en datter på fire år. Eldstemann har sovet borte hos kamerater før, og det gikk veldig fint. Datteren har allerede begynt å mase om å få lov til å gjøre det samme.
For familien Kvålshaugen er det viktig at barna ikke presses til å sove borte. Derfor venter foreldrene med å nevne det til barna selv spør om lov.
Les hva ekspertene mener: Hvordan få barna i søvn
– Det spiller ingen rolle om barnet er tre eller seks år, så lenge barnet sitter igjen med en følelse av at det var gøy og spennende, sier Siv.
Hun tror det ligger mye læring i å sove borte. Barna får øvd seg på å komme gjennom ulike situasjoner hvor foreldrene ikke er til stede.
– Hvis et barn blir hentet på kvelde eller natten når barnet selv hadde bestemt seg for å sove hos en venn, er det som å si til barnet at det tok feil og at det ikke er i stand til å utøve den oppgaven, mener hun.
Siv tror det viktigste er at foreldrene viser at de er trygge og komfortable med at barna skal sove borte.
– Engstelige foreldre får ofte engstelige barn, tror hun.
Har du lest denne? Gitte brukte flere timer på å få barna i søvn
Blogger: - Viktig at jeg kan stole på de voksne i hjemmet
Susanna Maria, som blogger under navnet Oslofru, har to yngre barn. De har enda ikke sovet borte hos venner, men eldstemann på to år har overnattet hos besteforeldrene.
Tobarnsmoren har gjort seg opp noen tanker om hva som er viktig for henne den dagen barna spør om å få overnatte hos jevnaldrende kamerater.
– For meg vil det være viktig at jeg kan stole på de voksne i hjemmet der barna mine skal sove. Det er et enormt ansvar å ta hånd om noen andres barn, sier Susanna Maria.
Hun syntes barn bør kunne prate for seg selv før de sover borte hos andre. I motsetning til Siv, syntes ikke Susanna Maria at barna bør venne seg til å sove hjemmefra.
– At barna sover over hos andre bør kun skje ved spesielle tilfeller, og helst ikke mange netter på rad. Om jeg får bestemme selv vil jeg helst ha barna hjemme hos meg, sier hun.
LES OGSÅ: Stadig yngre barn starter med idrett
Blogger: Bør ha sovet borte før de starter på skolen
Laila Didriksen har fire barn og blogger om familielivet på Casa Didriksen. De eldste jentene hennes har fått lov til å overnatte hos venner siden de var tre år.
– Da hadde de allerede overnattet masse hos mormor, bestemor og tante og så på det å ligge hos en venninne som hverken rart eller skummelt, sier hun.
Laila og ektemannen Henning har begge jobber hvor de går i turnus. Det vil si at de noen ganger må jobbe nattevakt. Derfor har barna vært vant til å ha venner, familie og barnevakter hos dem fra de var små.
LES OGSÅ: Skal du gi barna kosttilskudd?
– Dette har gjort at de tidlig ble trygge på at de blir tatt hand om selv om ikke mamma og pappa er der når de våkne, sier hun.
Laila mener at barna bør prøve å sove borte før de begynner på skolen.
LES OGSÅ: Slik forteller du barna om alvorlig sykdom
– Når barna begynner på skolen blir «presset» om overnatting brått større. Om barna da aldri før har sovet borte, så kan det bli en større sak å vende seg til.
– Samtidig er det viktig å se an akkurat ditt barn. Jeg synes derfor ikke det viktigste er om ungen er to, fire eller seks, men om akkurat den ungen er klar for det.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.