Slik kler du barna riktig i sprengkulden
Lege: Se opp for hvite flekker og nedsatt følsomhet
Er det trygt for barna å være ute i den kulden som er nå? Ja, mener lege Per Espen Låhne. Så lenge du som forelder passer godt på.
– Det er veldig viktig å være klar over at det er effektiv temperatur som gjelder, sier lege Per Espen Låhne ved Osebergklinikken.
Minus 15 grader i tørr innlandsluft er nemlig mye bedre enn minus ti ved sjøen og med masse vind, forklarer han.
Ifølge legen er det flere ting man bør være oppmerksom på hvis gradestokken viser så lite som i disse dager. Han bedyrer likevel at ungene ikke trenger å holde seg inne.
– Men jo kaldere det er, jo kortere perioder bør de være ute om gangen. Bekledning er «cluet» her. Barna skal ha kløfritt ull innerst mot kroppen, et vindtett – og vanntett – lag ytterst og for eksempel en finlandshette for å beskytte ansiktet. Ha også gjerne flere tynne lag med ull, i stedet for én tykk genser.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Tegn på frostskader
– Er det noe spesielt mor eller far bør se etter hvis de frykter at minstemann har fått frostskader?
– Ja. Hvite flekker i huden og/eller nedsatt følsomhet. Det er de første tegnene på at noe er galt, og da er det viktig å komme seg inn. Se spesielt opp for dette på steder hvor det ikke er blodsirkulasjon fra flere kanter. Som fingre, føtter, nese og ører.
Låhne forklarer videre at du ikke må gni på stedet som er forfryst, men kun legge hånden der.
– Foreldre bør også tenke på at barn som er tre år eller mindre, må passes ekstra godt på. De har nemlig ikke de samme refleksene som de litt eldre, som å vise at de fryser gjennom å skjelve.
Glemmer ekstra skift
Daglig leder i Birkebeineren Friluftsbarnehage, Line Elisabeth Dalseng-Hansen, forteller til VG Familieliv at foreldre ofte glemmer å ha med ekstra skift i barnehagen.
– Vi har stående en reservedunk i barnehagen i tilfelle foreldrene glemmer å ta med ekstra varmt tøy, eller barna trenger flere skift, sier Dalseng-Hansen.
Hun råder foreldrene til å droppe den gode gamle strømpebuksen, og heller gå for ullstillongs.
Har du lest denne? Hvordan livet EGENTLIG blir når man får barn
– Når man har stillongs, kan man enklere bytte sokker. Det mange kanskje ikke tenker på, er at man trenger flere skift med sokker i løpet av en dag. Når barna er inne og har på tøfler, kan sokkene lett bli klamme. Når man da går ut, har barna lett for å begynne å fryse, sier hun.
Det er også svært viktig med gode vintersko. Alle foreldre er, ifølge Dalseng-Hansen, ikke flinke nok til å sjekke at vinterskoene holder på isolasjonen.
Les denne: Dette ansvaret kan gi barna
– Hvis skoene er arvet av søsken, har de ofte mistet noe av den isolerende effekten sin. Godt skotøy er svært viktig.
Tips og råd:
Innerst: Ha alltid ull innerst, og rett på kroppen. Matrialer som fleece puster ikke like godt og absorberer ikke svette på samme måte. Bytt gjerne også ut strømpebuksen med stillongs, slik at man får ullsokker rett på kroppen.
Mellomlag én: Hvis det begynner å nærme seg 15 minusgrader, kan det være lurt å ha et ekstra tynt mellomlag. Dette bør også bestå av ull, men kan også byttes ut med ull-fleece.
Mellomlag to: Tykk ull! Kle gjerne barna i hjemmestrikkede ullbukser, eller ullgenser.
Utenpå: Vanntett og vindtett. Skotøyet er svært viktig. Man bør også ha to lag med votter. Ett lag med tovede votter innerst, og vindvotter utenpå der igjen. Da holder barna seg varme på hendene, samtidig som de ikke blir våte. Lue er et "must". Noe som dekker munn og kinn, som en finlandshette, er også lurt.
Les også: Mange foreldre gjør disse klestabbene
(Rådene er gitt av Daglig leder i Birkebeineren Friluftsbarnehage, Line Elisabeth Dalseng-Hansen, og lege Per Espen Låhne ved Osebergklinikken)
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.