Margrethe Otto Skar er mamma til Herman (13), Erle (4) og Eirik (2) og bonusmamma til Siri (13). Helt siden hun var liten har Margrethe vært økonomisk anlagt. Dette viderefører hun nå til barna. Hun snakker mye om hva penger er verdt, og er opptatt av å lære barna verdien av å spare. 

– Barna oppnår noe og får mestringsfølelse. Jeg har så vidt begynt med fire-åringen. Det er så enkelt som å spare til en bamse. To-åringen er enn så lenge mest opptatt av å bite hodet av spareuglen sin, sier hun og ler.

Les også: Åtte tips for å gjøre sparingen morsom

13- åringene får 100 kroner hver i ukelønn. De har nettopp fått sitt første bankkort, og får penger på konto hver mandag. Alle ungene har også hver sin sparekonto. Herman og Siri har ulik innfallsvinkel til det å spare. 

Har du sett sett denne? Ekspert om barn og bankkort: – Barn utsatt for mobbing kan bli presset til å «kjøpe» seg venner

Mens Herman allerede sparer til utdannelse i utlandet og hus, liker Siri å bruke lommepengene på klær, sminke, kino og konserter. De nybakte tenåringene svarer dette når de blir spurt om hva som kan gjøre sparing morsommere.

LITT LITEN: Eirik (2) er foreløpig mest opptatt av å bite hodet av spareuglen sin. Margrethe må nok derfor vente et par år før hun kan snakke om penger og privatøkonomi med minstemann.  Foto: ROBERT EIK 

Konkurranse 

– Å få tak i penger sammen med venner. Gjøre oppgaver sammen som gir oss penger. Å spare til noe av det samme, for eksempel en iPhone, er motiverende. Da blir det litt konkurranseaspekt over sparingen, og alle må ofre noe, sier Siri.

– Å finne en jobb hadde gjort sparing morsommere, sier Herman.

For tiden sparer Siri til en iPhone 6 mens Herman nettopp har kjøpt seg en spill-pc som han har spart til lenge.

Fått med deg denne? Sjeføkonom: Slik lærer du barna å spare 

Margrethe Otto prøver å visualisere sparingen overfor ungene. De gjør det for eksempel som et familieprosjekt. Til sommeren skal de til Syden. Nå er de i full gang med felles sparing. 

– Alle rydder rommet sitt, så får vi inn litt penger der. For de store kan sparemålet på turen være en dag med shopping. Det er viktig å ha noe å glede seg til, alt skal ikke være så lettvint, sier Otto som også har laget sitt eget online-kurs i privatøkonomi, Ditt Motto.