Pappa Thomas om barnas skjermbruk: – Vi prøver å bremse det litt
Hjemme hos familien Bø Thomassen Pedersen går det mest i iPad, men hele familien er opptatt av å ha et bevisst forhold til skjermbruken.
– Her er det en blanding av spill, Netflix og YouTube. Den siste tiden har eldstemann, Kasper, gått over til å bruke mer Mac, hvor Minecraft kombinert med Skype med venner er det som gjelder, forteller mamma Janne.
Kasper (10) og Theodor (7) bruker mest skjerm i helgene, men det blir litt på hverdagene også.
– Det er ikke hver dag de benytter seg av skjermer, selv om de nok ofte vil. Vi prøver å bremse det litt, for vi synes det kan bli litt mye fokus på det i perioder, sier pappa Thomas.
Har du fått med deg denne? Hekta på nettbrett og mobil: Hvor mye tid burde barna bruke foran skjermen?
Sunt med skjermfrie tider
Mamma Janne mener det kan være nyttig å ha noen retningslinjer å støtte seg til, for å få et bevisst forhold til bruken.
– Er man usikker og synes det er vanskelig å vite hvor mye eller lite man skal begrense barnas skjermbruk, så har man noe å støtte seg til.
I starten var vi nok mer skeptiske til tidsbruken. Vi syntes de ofte kunne reagere negativt etter spilling. Etter hvert så vi at det også hadde sammenheng med hvordan vi voksne avsluttet spillingen, at vi hadde liten forståelse for at de var «midt i noe», sier hun.
Hun mener at så lenge skjerm ikke går utover andre sosiale og fysiske aktiviteter eller blir for altoppslukende, så er det ok med rundt en time på hverdager og litt mer i helgene.
Har du lest denne? Rådene du bør følge når barna skal få nettbrett eller mobil.
– Og vi må innrømme at tøylene er litt løsere på de dagene vi voksne er slitne. Av og til kan det være deilig at barna legger seg litt tidligere med en Netflix-film, så man får litt «voksentid», sier Thomas.
De er opptatt av å ha skjermfrie perioder eller tider.
– Vi ønsker å ha det skjermfritt timen før man skal legge seg og ha skjermfrie måltider. Da er det jo selvsagt viktig at vi voksne også er flinke til å legge fra oss mobilen, sier Janne.
Viktig grensesetting
Janne og Thomas har klare grenser knyttet til anbefalte aldersgrenser på spill, apper og sosiale medier.
– Kasper og Theodor har aldersbegrensning på Netflix og på hvilke spill som kan lastes ned på iPad og mobil. De kan heller ikke laste ned spill og apper uten at det godkjennes av en av oss foreldre. Vi begrenser også en del på tidsbruken. Ifølge guttene begrenser vi det for mye. De må alltid gjøre lekser før de kan ta fram skjermene og vi avtaler en tid for når de skal slutte. Bruk av internett/skype/spill med chat-funksjoner skjer alltid i stua, så vi kan være til stede og holde et øye med hva som skjer, forteller Thomas.
Sett denne? Lege: Alle smarttelefoner bør ha «sovemodus»
– Jeg spiller ofte mer når jeg er hos venner enn hjemme, for foreldre lar oss få lov til mer når man har besøk. Jeg synes ikke det skulle være noen grenser på hvor mye man får bruke skjermer, for det begrenser seg litt av selv og man må få tid til å gjøre andre ting også. Det er fint å lære seg teknologi, syns Kasper.
Lillebror Theodor skulle gjerne spilt mer hjemme.
– Mamma og pappa er både strenge og snille. Det må kanskje være noen regler. Noen ganger vil jeg spille selv om de sier nei, og da hender det at jeg lurer med meg iPaden opp på rommet. Det som er gøy på Minecraft er at man kan joine og spille sammen med venner. Man kan lære av mattespill og språkspill, sier Theodor.
Lest denne? Ekspert om barn og bankkort: – Barn utsatt for mobbing kan bli presset til å «kjøpe» seg venner
God læring
Janne mener at en stor fordel er utvikling av sosiale ferdigheter på nett.
– Gjennom bruk av spill, internett, YouTube og Skype får man utforsket og manøvrert seg rundt på nettet og kan få god kompetanse på dette området, noe barna vil få stor nytte av senere i livet. I tillegg fungerer internett som et oppslagsverk, der de kan hente informasjon og dekke nysgjerrigheten. Alt dette bidrar til å gjøre læringen spennende og morsom, sier Janne.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.