Forurenset uteluft: Slik beskytter du barna
Luftforurensing som følge av eksos, fyring og veistøv kan føre til alvorlige luftveissykdommer.
I disse tiden er konsentrasjonen av gass- og partikkelforurensing stor - særlig i byene. Problemet skyldes i stor grad eksos fra kjøretøy, veistøv og vedfyring, og kan ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke ha skadelig effekt på helsen vår.
Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer om at forurensning har sterk tilknytning til akutte og kroniske luftveissykdommer som astma og kols. Luftkvalitet og trafikknivå har også dirkete sammenheng med forekomsten av hjerte- og karsykdommer og luftveisplager, skriver LHL på sin nettside.
Les også: Slik kler du barna riktig i sprengkulden
Barn særlig utsatt
Fordi barn har større luftforbruk enn voksne, i forhold til kroppsstørrelse, er de mer sensitive for forurenset uteluft.
Konsentrasjonen av forurensning er også verst langs bakken. Små barn er dermed mer utsatt fordi de er lavere, og dermed puster inn denne luften i større grad enn voksne.
I tillegg til alder spiller den generelle helsetilstanden, fysisk aktivitet og avstanden til eksponeringskilden inn på hvor skadelig forurensingen er. Det er særlig stoffene svoveldioksid (SO2) og nitrogenoksider (NOx), som finnes i eksos, som oppleves som plagsomme, og kan føre til alvorlig sykdom.
Så du denne? Bør jeg som pappa sette ned foten?
Dette kan du gjøre:
- Bær barnet på armen eller i bæremeis hvis du beveger deg langs trafikkerte veier
- Bruk barnesete på sykkel, istedenfor sykkelvogn. Da kommer barnet høyere opp
- Unngå å lufte med åpne vinduer eller ventiler mot forurensede områder. Gjennomluft heller et par ganger om dagen mot å ha ventilene åpne hele tiden
- Legg uteaktivitetene til høyereliggende områder, hvor konsentrasjonen av forurenset luft er lavere
- Unngå rushtiden hvis mulig. Forurensingen er som regel verst på de mest trafikkerte tidspunktene på døgnet
Les mer: Tobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.