Disse tingene er barna våre mest redde for
Se listen over de vanligste fobiene
Ifølge en ekspert på fobier henger barnas fobier svært ofte sammen med hva foreldrene selv frykter.
Psykolog Christopher deLange driver en egen praksis der han jobber mye med fobier hos både barn og voksne. Han forteller at det er forskjell på en fobi og på det å være litt redd for noe som barn.
– En fobi kan forklares med en veldig sterk frykt knyttet til noe som ikke nødvendigvis er farlig, eller som til og med er ufarlig. Mange er livredde for edderkopper, men jeg kjenner ingen som har blitt bitt eller skadet av en edderkopp. Derimot kjenner jeg mange som har blitt skadet av en fotball, men det er færre som er redde for en fotball, sier han til Familieliv.
Les også: Slik takler trebarnsmoren sine verste fobier
Derfor bør du ta tak i barnets frykt
Ifølge deLange trenger ikke barnets redsel for diverse ting nødvendigvis være et problem. Han påpeker at det er helt normalt at barn er litt redde for monster under sengen, julenissen eller for å være alene i mørket.
Det er først når den irrasjonelle frykten går utover normal livsutfoldelse at det er viktig at man tar tak i det.
– Hvis frykten for edderkopper er så stor at barnet ditt ikke tør å gå tur i skogen eller gå ned i sin egen vaskekjeller, eller hvis det ikke tør å være med i butikken i juletiden i frykt for å møte en nisse, hemmer det barnet, sier han.
Les mer: Dette kan du som forelder gjøre for å hjelpe barnet med en fobi
Tar etter foreldrene
Psykologen forteller at det finnes flere teorier rundt hva fobier kommer av, men mener mye kan forklares med foreldrenes egen frykt.
– Hvis barnet hører mamma hyle når hun ser en edderkopp eller en rotte kan det sende signaler om at dette er skummelt, sier han, og fortsetter:
– Det kan også henge sammen med ekle erfaringer, for eksempel at barnet har blitt angrepet av en katt som liten og dermed blir redd for katter eller andre dyr som i utgangspunktet er ufarlige.
Se denne: Ekspert om mørkeredde barn: – Ingen god strategi å forklare at det ikke er farlig
Han forteller at man kan ha fobier for nesten hva som helst, og at det er viktig at man som forelder tar barnet på alvor selv om man ikke selv forstår frykten.
– Man tjener ikke noe på å ikke ta det seriøst. Det å oppleve at man blir ledd av kan være veldig sårende når man er livredd for noe.
Ifølge psykologen reagerer fryktsenteret i hjernen som en brannalarm når vi ser noe vi har fobi for, og kroppen kan svare med økt hjerterytme, skjelving, angst og uro, kaldsvette, pustebesvær og/eller svimmelhet.
Les også: Hvilket kjæledyr burde familien velge?
De vanligste fobiene blant barn
- Sprøyter, også kjent som trypanofobi
- Tannlegen, også kjent som odontofobi eller dentofobi
- Edderkopper, også kjent som araknofobi
- Blod, også kjent som hemofobi
- Slanger, også kjent som ophidiofobi
- Mørket, også kjent som nyctofobi eller achluofobi
- Høyder, også kjent som akrofobi, altofobi eller hypsifobi
- Klovner og masker, også kjent som coulrofobi
- Insekter som stikker, også kjent som acarofobi eller entomofobi
- Forskjellige dyr, også kjent som zoofobi
Tre mødre forteller: Disse reglene setter vi når barna skal sove borte
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.