Dette kan du gjøre for å hjelpe barnet med en fobi
Psykolog Christopher deLange jobber daglig med fobier. Han gir råd til foreldre om hvordan de bør gå frem for å hjelpe barnet med å takle sin største frykt.
– Forsøk å trygge. Litt avhengig av hvor stor frykten til barnet er kan du forsøke å la det gradvis nærme seg tingen. Forklar at dette ikke er farlig, ved å for eksempel vise at du som mamma eller pappa holder i edderkoppen eller klapper katten.
– Prøv med bilder av det som er skummelt, eller eventuelt klipp og filmer på YouTube - men naturligvis ikke de skumleste filmene. Fortsett å se, selv om det er ubehagelig, og vent til angsten avtar av seg selv.
Har du lest denne? Disse tingene er barna våre mest redde for
– Forklar at dere skal jobbe med frykten sammen. Sett gjerne opp en liste der du rangerer barnets frykt fra minst til mest skummelt. For eksempel kan det å se et bilde av en sprøyte være nederst på stigen, mens selve stikket er det skumleste, og kan være på toppen. Jobb dere gradvis oppover. Når det å se bilde av sprøyten ikke lenger er skummelt kan man gå til neste trinn, som kan være å kjøre til doktoren etc.
– Forhold deg rolig. Forsøk å ikke la barnet se din egen frykt. Det er vanskelig, men betyr mye. Hvis barnet ser at mamma eller pappa er livredde når de går på flyet vil de sannsynligvis bli usikre.
Les også: Slik takler trebarnsmoren sine verste fobier
– Modellæring kan være effektivt. Bli med barnet inn til tannlegen, vis at mamma eller pappa sitter i stolen først, og at det går helt fint.
– Vis respekt for frykten, men unngå å bekrefte at tingen faktisk er farlig. Ikke gjør narr av redselen, for folk kan være redde for alt mulig. Uttrykk heller at du skjønner at dette er vanskelig, og at du gjerne vil hjelpe.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.