Ti gode råd for å få kresne barn til å smake på alt
Hva kan man gjøre med barn som ikke vil spise det de får servert? Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky deler sine beste tips.
Det å skape et kostholdsmessig sunt og variert hjemmemiljø er kanskje noe av det viktigste du kan gjøre for barnet ditt når det kommer til helse, ifølge ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Hun mener foreldre kan hjelpe barna sine med å få et positivt forhold til sunn mat ved å gjøre smarte valg for både seg selv og barnet.
– Husk at barn lærer aller mest ved å kopiere! Det betyr at du må gå foran med et godt, og ikke minst ektefølt, eksempel, sier hun.
Har du lest denne? I denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgene!
1. Ha sunn mat lett tilgjengelig
Barn spiser gjerne det som er enkelt å få tak i. Ha frukt i en skål på bordet, gjerne oppkuttet, så det er enklere å spise. Ta deg et eple som mellommåltid selv også. Har du et barn som er hjemme alene etter skoletid, er det smart å gjøre klar noe fristende, men sunt som står i kjøleskapet og venter. Da unngår du raiding av skuffer og skap.
2. Gi ros for sunne valg og smaking på ny mat
Vis at du setter pris på at barn et ditt spiser sunt og velger variert. Vær ekstra frempå med ros når barnet ditt går med på å smake på noe nytt, eller noe som har vært mislikt i en periode. På samme måte som du roser når det er på sin plass, skal du la være å kommentere dersom barnet ikke vil smake. Ikke gjør det til en krangel, bare si at «ok, da forsøker vi igjen om en stund».
Les også: Ekspert: – Barn skifter smakspreferanser som andre skifter sokker (LINK)
3. Ikke bruk mat som belønning
Det er gjerne søte, salte og fete matvarer som brukes som belønningsmat: Iskrem, dessert, brus, saft, boller, kaker eller potetgull. Dersom smaken av disse matvarene assosieres med belønning, vil barnet lett utvikle smakspreferanser for disse matvarene – ikke fordi de nødvendigvis smaker så fantastisk, men fordi hjernen forbinder dem med suksess, lykke, seier og mestring. Da er veien kort til å velge disse matvarene for å gjenskape følelsen av belønning. Har du behov for å gi barnet en belønning, så velg heller noe morsomt som krever bevegelse – en sykkeltur, en tur i svømmehallen eller en liten dans på stuegulvet.
4. Sitt ned når dere spiser middag.
Er ikke dette allerede er en rutine hjemme hos dere, bør det bli det. Forskning viser at barn som spiser middag rundt et bord sammen med foreldrene sine har et bedre kosthold. Det vil alltid være dager da det er umulig å samles alle sammen, for eksempel på grunn av hobbyer eller jobb, men la disse dagene være unntaket, heller enn regelen. Rundt bordet er det lettere å diskutere smaksopplevelser også. Smaker disse potetene det samme med og uten skall? Hva skjer med smaken på linsene hvis vi drypper litt sitron på dem?
Vet du dette? Hvor mye godteri bør du gi barna?
5. Gi barnet medbestemmelsesrett
Be barnet ditt om å smake tre biter av hver av de matvarene som serveres, og gi dem en karakter fra 1 til 5. Legg merke til hva som får en bra score, og hvilke matvarer som får lavere score. Server mat med høy karakter litt oftere, og mat med dårlig karakter litt sjeldnere. På denne måten ser barnet at han eller hun har en viss medbestemmelsesrett.
6. Gi barnet et valg
Det er enkel psykologi, men er likevel verdt å nevne: Dersom du gir barnet ditt et valg mellom å spise eller ikke spise noe, for eksempel en gulrot, er det mange som avstår fra å spise. Men dersom du gir valget mellom gulroten og stangselleri, vil flere barn velge å spise en av delene. Studier viser faktisk at inntaket av grønnsaker øker med 18 prosent dersom valget står mellom to ulike grønnsaker.
Les også: Får aldri «vanlig» godteri av mamma
7. Moro med navn
Det har vist seg at yngre barn får et bedre forhold til mat dersom navnet sier dem noe. De vil gjerne spise supermuskelspinat og drikke stor og sterk-melk. Lek med navnene sammen med barnet og finn på saker som viser effekten av maten samtidig som det er morsomt for barn å si det. Det kan også være navn som bare er tøffe, slik som grønn slimsuppe (spinatsuppe), spøkelse i forkledning (ostegratinert blomkål) eller piratmiddag (stekt laks med poteter).
8. Slipp barna til på kjøkkenet
Det er spennende å spise mat man selv har vært med på å lage. Velg ut oppskrifter som hele familien kan lage sammen. Dette er spesielt hyggelig som helgekos, men selv i en travel hverdag kan det være både nyttig og smart å ta med barna på matlagingen. La dem skylle grønnsakene, rive salaten, røre i sausen, måle opp ingrediensene – alt etter alder og ferdighetsnivå.
Fikk du med deg denne? Visste du dette om sukkerforbruket til barn?
9. Ta med barna på handlingen
Barn vil i større grad være interessert i å spise det de selv har vært med på å handle inn. Ta med deg barnet i butikken neste gang og be dem velge den fineste fiskefileten eller en spennende grønnsak de har lyst på. Oppfordre barna til å prøve noe nytt, for eksempel å komponere sin egen wok eller gryterett.
10. Legg vekt på utseendet
Forskning har vist at barn ikke bare avgjør om de liker mat ut fra hvordan den smaker, men også ut fra utseendet. Legg vekt på presentasjonen, la maten se både god og vakker ut.
Lest denne? Lege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.