Ekspert: – Barn skifter smakspreferanser som andre skifter sokker
Kan man som forelder tvinge barnet til å spise eller smake på mat han eller hun ikke vil ha? Nei, sier ernæringsfysiolog og forfatter Gunn Helene Arsky.
– Tvang er ikke lurt. Men man kan jo lage en regel om at all mat må smakes på, men at det er lov å ikke like, eller å ikke spise opp det man ikke liker, sier hun til Familieliv.
Hun advarer også foreldre mot å forsyne barna med altfor store porsjoner. Det fører gjerne til at mye mat må kastes fordi de ikke orker alt.
Få også med deg: Ti gode råd for å få kresne barn til å smake på alt
Advarer mot alternativ middag
Arsky, som har skrevet boken «Maten barna elsker å hate», tror mange foreldre blir fortvilet det øyeblikket barna forstår at de har en del makt og faktisk kan nekte å spise noe de ikke har lyst på. Da er det fort gjort å falle for fristelsen til å servere noe søtt i stedet.
– Ikke disk opp med en alternativ middag eller en kjeks dersom middagen ikke er spist. Da vet barnet ditt at det er bare å lukke igjen munnen neste gang også, og så har du det gående, råder ernæringsfysiologen.
Hun mener at ingen friske barn vil sulte seg frivillig, og at det dermed ikke er farlig om de spiser litt lite middag en dag fordi retten ikke var førstevalget. Så lenge du serverer de faste måltidene vil næringsinntaket jevne seg ut over tid, forklarer hun.
Les også: Tobarnsmor: Kresne barn er foreldrenes skyld
Ikke gå i denne fellen
– Det virker kanskje besnærende å droppe de matvarene barnet ditt ikke liker - mindre krangel og styr, og mer ro rundt måltidet. Men når vi vet at barn skifter smakspreferanser som andre skifter sokker, er det ganske uklokt å kutte ut matvarer fra kosten bare fordi barnet ikke liker dem, sier ernæringsfysiologen, og legger til:
– Det tar kort tid før du da sitter igjen med et svært snevert utvalg av mat som kan serveres, og ofte ender det i pasta, pølser og pizza.
Fikk du med deg? Ny forskning: Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen
Ifølge Arsky er det aldri for sent å lære seg og like noe – selv ikke som voksen. Hun mener det er paradoksalt at mange voksne sier de ikke liker den bitre smaken av brokkoli, men samtidig drikker kaffe, vin og øl. Dette er også ting de fleste har lært seg å like med årene, og som dermed beviser at det er mulig å venne seg til nye smaker.
– Vi kan vokse av oss aversjonen mot bitter smak. Dette krever regelmessige smaksopplevelser, så vi venner oss til den bitre og mer voksne smaken. Det vil være hensiktsmessig å smake på noe minst 15 ganger før man kan si om man liker det eller ikke, sier hun.
Har du lest denne? I denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgene!
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.