100 år med ulik barneoppdragelse: Familien viktigere enn noensinne
Harald Thuen har forsket på barneoppdragelsens historie. Han mener samhold er limet i familien, og at det er enda viktigere nå enn før i tiden.
Professor i pedagogikk Harald Thuen mener Mosken Walldéns råd til småbarnsforeldre i dag er godt.
– Jeg tror hun har et veldig viktig budskap når hun sier at familien må skape en oase for hjemmehygge. Selv om familien har gjennomgått store endringer både materielt og strukturelt, er dette familiens verdier fortsatt, sier han til Familieliv.
Få med deg: Blomster-Finns venninne er 100 år: Her er hennes råd til småbarnsforeldre
Thuen legger ikke skjul på at 100-åringen har vært gjennom en reise som for oss andre er vanskelig å sette seg inn i.
– Ved inngangen til det tyvende århundret og frem til andre verdenskrig var mange preget av fattigdom. De bodde i små hus med mange barn, og økonomien var relativt trang for de fleste.
Sett denne? Så mye tid bruker disse foreldrene på mobilen
Opptatt av trygge rammer
På 1950- og 60-tallet satte velferdsstaten sitt preg på familieformen, og de materielle vilkårene endret seg betraktelig. Fjernsynet meldte sin ankomst, og bilen ble etter hvert allemannseie da billøyvet ble opphevet.
– Den store verden kom inn til barna gjennom fjernsynet, samtidig som de kom ut i verden ved hjelp av bilen. Der barna før hadde arrangert fritidsaktivitetene sine selv – med fotball på løkka – ble voksenstyrte aktiviteter et dominerende trekk.
Husmorsfamilien var det gjeldende for de fleste, der mor var hjemme med barn og husarbeid, mens far sto for inntekten.
– Mye av oppdragelsestenkingen på denne tiden gikk på ideen om å skape trygge barn i trygge omgivelser, og man mente at relasjonen til mor var helt unik, forteller professoren.
Les også: Rådene du bør følge når barna skal få mobil, pc eller nettbrett
Maktrelasjonene i familien endres
Utover 1970- og 80-tallet endret bildet seg veldig, og begrepet likestillingsfamilien ble innført. Mor skulle ut i arbeidsmarkedet og far fikk nye roller i hjemmet.
– Dette endret barnas oppvekst mye. Videre fulgte internasjonaliseringen og globaliseringen på 1990-tallet og over i vår engen tid, hvor internett og sosiale medier åpnet et helt nytt univers for kommunikasjon. Vi begynte å reise mer og relasjonen mellom foreldre og barn endret seg betydelig.
Har du lest denne? Barnepsykolog: - Mobilen stjeler helt klart noe av barnets IQ
Ifølge Thuen har maktrelasjonen mellom barn og foreldre endret seg betydelig de siste hundre årene. Fra en veldig dominerende og bestemmende foreldrerolle på begynnelsen og midten av 1900-tallet har foreldrene i dag fått en helt ny oppdragerrolle der barna har vesentlig mer styring – den såkalte forhandlingsfamilien.
– Med en verden som åpner seg på internett følger helt nye utfordringer for foreldrene. Samtidig er dagens foreldre veldig engasjerte i både arbeidslivet og egne interesser, noe som gjør det ekstra vanskelig å finne tid til hverandre, sier han, og fortsetter:
– Med de teknologiske, økonomiske og sosiologiske endringene som har foregått er familien det som ligger fast, og den er kanskje viktigere enn noensinne. Det er viktig å beholde det samholdet og den kosen.
Les også: Lege: Alle smarttelefonen bør ha «sovemodus»
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.