Syv råd til hvordan du lykkes med grensesetting i en «moderne» familie
Vi prater lite om det, men likevel er det mange foreldre som er usikre på hvor mye de skal innvolvere seg i oppdragelsen av stebarn. Kan man gjøre forskjell på «mine» og «dine»?
Ifølge forfatter og lektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Tone Strømøy, er problematikken rundt grensesetting for stebarn fortsatt et tema det snakkes lite om, men som gjelder for stadig flere.
– Mange foreldre er veldig opptatte av fasaden. De har minst én skilsmisse eller ett samlivsbrudd bak seg, og denne gangen skal de klare det. Men dette er ikke enkelt, sier hun til Familieliv.
Mor og stemor forteller: Grensesetting i en moderne familie
Strømøy har skrevet boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser», hvor hun argumenterer for at et barn trenger både frihet og grenser – noe hun mener gjelder like mye for stebarn. Hun deler sine beste tips for å få en moderne familie til å fungere optimalt.
Les også: Ekspert: Slik setter dere felles grenser for «mine» og «dine» barn
Ekspertens tips
1. Bruk tid før dere etablerer dere. Vent med å introdusere den nye kjæresten til barna dine tid de selv begynner å bli litt nysgjerrige. Da signaliserer de at de begynner å bli klare for å møte din nye partner.
2. Gjør mye hyggelig sammen som en familie før dere flytter sammen. La barna få en felles opplevelse og bli kjent, ikke dytt to stesøstre inn på samme rom og forvent at de blir bestevenninner.
Har du fått med deg denne? Unngå disse samlivsfellene
3. Sett deg ned sammen med partneren og snakk om hvilke felles regler dere vil ha. Dette bør gjelde alt fra spill og TV-titting til når barnet skal få smarttelefon.
4. Barnet må stort sett også forholde seg til en biologisk mamma eller pappa. Ta de derfor gjerne med i prosessen med å etablere regler. Barnet blir også tryggere når det ser at foreldrene er venner.
Så du denne? Så mye ansvar kan du gi barna
5. Det er ikke noe nederlag å be om hjelp. Benytt deg av fagpersoner som helsesøster på skolen eller det lokale familievernkontoret for råd.
6. Likt for alle er ikke nødvendigvis det riktige. Barn er forskjellige og har ulike behov, noe som også bør gjenspeiles i grensene. De absolutte reglene bør imidlertid være felles, som at de skal rydde rommet eller at det ikke er lov å slå.
7. Jobb med å gjøre barna såpass trygge på seg selv at de tør og si ifra om ting som plager dem. Ha gjerne familieråd som en fast rutine, for eksempel sammen med fredagstacoen, hvor både små og store får rom til å ta opp ting som er vanskelige.
Stor spesial: Norske Martine skaper lykkeskole for barn
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.