Grensesetting i en moderne familie
Mange foreldre opplever det som vanskelig å skulle sette grenser for «mine», «dine» og «våre» barn. Hvordan får man egentlig den nye storfamilien til å fungere?
Elisabeth Rolsdorph har to barn på 10 og 17 år, som har to forskjellige pappaer. I tillegg bor samboerens datter (18) fra et tidligere forhold delvis hos dem. Hun forteller at det kan være svært krevende å skulle sette grenser både for egne barn og stebarn, og at det særlig i begynnelsen av et forhold er utfordrende å skulle være like streng mot barn som ikke er ens egne.
– Alle barna kommer fra forskjellige hjem, med forskjellige regler og ulik oppvekst. I tillegg er det gjerne flere partere inne i bildet – altså foreldrene på andre siden. Å skulle sy dette sammen til en familie som skal fungere er ikke gjort på en uke, sier hun til Familieliv.
Les også: Syv råd til hvordan du lykkes med grensesetting i en «moderne familie»
Tror kommunikasjon er nøkkelen
Hun mener noe av det viktigste for å få den såkalte moderne familien til å fungere optimalt er at de voksne setter seg ned og snakker sammen før de flytter sammen.
– Jeg tror nøkkelen er kommunikasjon og åpenhet, og at det er viktig å snakke om hva som har vært målet med oppdragelsen hittil. Hvilke regler, plikter og rettigheter barna skal ha, og hva forventer vi av dem? Man er nødt til å gå inn med åpne kort og respektere at barna har ulik bakgrunn, sier hun, og legger til at det bør være et mål at man gjør det så ukomplisert som mulig for barna.
Les mer: Ekspert om nye forhold: Slik setter dere felles grenser for «mine» og «dine» barn
Rolsdorph forteller at de har lagt seg på en linje der det skal være likt for alle barna. Hun mener det ikke nødvendigvis er en oppskrift som fungerer for alle familier, men sier at den løsningen har vært den beste for dem.
– Alle skal behandles likt, ha de samme pliktene, følge de samme reglene, ha de samme rettighetene og føle at de er en like stor del av familien. Vi tok en prat med barna, både felles og én og én, sier hun, og fortsetter:
– Det betyr ikke at det har vært lett. Alle barna våre er sterke individer og har klare oppfatninger av hva som er rettferdig, og hva de mener er nødvendig å gjøre eller ikke gjøre. Noen ganger blir det himling med øynene og smell i dører, men det hører med.
Så du denne? Tre mødre forteller: Disse reglene setter vi når barna skal sove borte
Blir aldri mamma
En annen ting Rolsdorph og samboeren har vært bevisste er at de ikke vil ta på seg rollen som en ny mamma eller pappa.
– Barna har allerede en mamma og en pappa, men vi er voksenpersonene i denne familien, og vi er opptatt av at alle skal vise respekt for hverandre, og for at det er vi som et par som er felles utgangspunkt for reglene og forventningene som stilles til barna når de er her, sier hun.
Familieliv har også vært i kontakt med moren til Rolsdorphs stedatter, Beate Smith. Hun er enig i at grensesetting er en utfordring generelt, men særlig i familier med «mine og dine barn»
Fikk du med deg denne? Husk dette før du kjøper kjæledyr til barna
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.