Miljøsjef: Vi har mye å lære av barna
Eksperten Familieliv har snakket med mener foreldre må bli mer bevisste på hvilke signaler de sender barna.
Are Shaw Waage er leder i Miljøagentene, som er en miljøorganisasjon for barn. Han mener det er mye foreldre kan gjøre for at barna skal bli mer opptatt av miljø. Samtidig tror han de voksne har mye å lære av barna.
– Målsetningen vår er å plante engasjement som vi håper barna tar med seg videre. Mange av våre miljøagenter kommer i beslutningsposisjoner når de blir eldre, og kan være med å påvirke. Vi ser at barn ofte er med på gjøre de voksne mer miljøbevisste, sier han til Familieliv.
Få med deg: Kjemper for miljøet: Trebarnsfamilie dropper bilen
Les miljøbøker
Waage mener det er de små, holdningsskapende tingene i hverdagen som er med på å lære barna viktigheten av å ta vare på miljøet vårt.
– Barna er gjerne pådrivere. Når de kommer hjem fra skolen og forteller foreldrene tydelig at batterier ikke skal i søpla må de voksne ta tak i det og følge det, mener han.
Han forteller at det også finnes mye god barnelitteratur foreldre kan lese for barna for å øke forståelsen av klimautfordringene vi står overfor, og som gir konkrete tips til hvordan vi kan bli flinkere til å ta vare på kloden vår.
– Jeg har lest boken «Bjørnis og de røde prikkene» for fireåringen. Den handler om en isbjørn som får vondt i magen på grunn av giftstoffer fra forurensing. Det er mye fornuftig man kan snakke med de aller minste om.
Les også: Seks tips til en mer miljøvennlig hverdag for hele familien
Vær bevsst egne holdninger
Waage mener imidlertid det hjelper lite og fortelle barna om hva som skader miljøet hvis man ikke følger sine egne råd.
– Du kan si hva du vil til barn, men de vil ta etter det du gjør. Tar du bilen, har det liten betydning å forklare barna at det er bedre å gå eller sykle. Foreldre har en ekstremt stor eksempelmakt, så du må være bevisst hvilke signaler du sender til de små, sier han.
Miljøsjefen mener det er viktig at foreldre fokuserer på at det ikke er for sent å redde kloden fra klimakrisen.
– Vi prøver å tenke lystbetont og være optimistiske. Vi tror vi kan ta vare på planeten vår, men vi er nødt til å gjøre noe. Alle er enige om at vi må ta grep, men likevel er det mange som ikke gjør noe.
Så du denne? Ti tips til en vellykket tur med barn i alle aldre
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.