Stor pågang på SFO til tross for vinterferie
Mens skolebarn har 13 friuker i løpet av ett år, har de fleste yrkesaktive foreldre mulighet til å ta fem uker ferie. Det er ikke bare enkelt å løse for alle.
Mange foreldre fortviler over lange skoleferier, og sliter med å få feriekabalen til å gå opp. Hverken skolefritidsordninger eller barnehager plikter å holde åpent i hele den åtte uker lange sommerferien, og i tillegg har skolebarn vinterferie, påskeferie, høstferie og juleferie – samt fri på røde dager og enkelte planleggingsdager som er spredt utover skoleåret.
Denne uken startet vinterferien for mange barnefamilier. Det som for noen blir en avslappende ferie, blir for andre en uke fylt med logistikkutfordringer og dårlig samvittighet. For det er langt fra alle foreldre som kan ta seg fri hver gang poden har skoleferie.
Har du lest denne kommentaren? Trenger egentlig barna 13 uker ferie?
Aktivitetsskolen drar på tur
Tone Caroline Knee er baseleder på Aktivitetsskolen (AKS) ved Bjølsen skole, i Oslo. Hun bruker vinterferien på tur med 37 barn.
– Det er i feriene vi har tid til å finne på ting med barna, og vi tar med oss dem som ikke har mulighet til å ta ferie på tur, forteller hun til Familieliv.
Hver ferie velger AKS et tema for uken. Denne vinterferien er det dyr som gjelder.
Få også med deg: Bør jeg som pappa sette ned foten?
– I går var vi på grilltur og aking i skogen, og i dag er vi på fjøsomvisning på Bogstad gård. Senere i uken skal vi på zoologisk museum og på kino og se Gråtass, som handler om bondegård, sier hun.
I Oslo er skolefritidsordningen eller Aktivitetsskolen som den heter, pålagt å ha et tilbud for barna selv om skolen er stengt – med unntak av på røde dager. Av 130 elever er 60 barn meldt på de ulike aktivitetene i vinterferien.
– Vi er veldig heldige med været, og barna koser seg i strålende solskinn. Foreldrene er også fornøyde, sier Knee.
Få med deg: Tobarnsmor om feriekabalen: – En kjempeutfordring
Barnehage som normalt
Neste uke starter vinterferien for flere deler av landet. Line Elisabeth Dalseng-Hansen, daglig leder i Birkebeineren Friluftsbarnehage på Lillehammer, forteller at pågangen hos dem vil være stor også i denne perioden, til tross for at skolen har ferie.
– Vi har tilnærmede normale barnegrupper i vinterferien. Noen har søsken som går på skolen, og har derfor et par dager ekstra fri i forbindelse med helgen, sier hun.
Les også: Forurenset uteluft: Slik beskytter du barna
Dalseng-Hansen forteller at de har valgt å ha et normalt tilbud for barna i vinterferien.
– På skolefritidsordninger er det nok litt annerledes, men hos oss trives barna best med vanlige rutiner, og ettersom vi er en friluftsbarnehage er vi også mye ute til vanlig.
Så du denne? Slik kler du barna riktig i sprengkulden
Kunnskapsdepartementet: De fleste vant til å håndtere dette
Mange barn på barnehage og skole får ikke vinterferie fordi foreldre og foresatte ikke har mulighet til å ta fri fra jobb i alle periodene skolen stenger i løpet av et år.
Mens en del foreldre synes det er vanskelig å finne et fullgodt tilbud til barna i skoleferiene, mener Kunnskapsdepartement det burde være fullt mulig å løse dette.
– Antallet ferieuker for elever har vært stabilt i mange tiår. Det betyr at de fleste familier er vant med å håndtere dette. I tillegg har tilbudet til barn og unge i ferietiden økt betraktelig, sier statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet, til Familieliv, og fortsetter:
– De aller fleste kommuner tilbyr skolefritidsordning i hele eller deler av feriene, og det er også mange kommuner, lag og foreninger som har en rekke andre ulike ferieaktiviteter.
Les mer: Tobarnsmoren Tiril (27) var et ja-menneske - men plutselig sa kroppen stopp
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.