De beste rådene for å unngå influensa
Er det mulig å beskytte seg selv og barna mot vintersesongens svært uønskede influensa? Vi ba en lege dele sine beste tips.
Ifølge allmennlege Tone Dorthe Sletten finnes det noen faktorer som spiller inn på om immunforsvaret vårt er sterkt nok til å takle influensabølgen som slår innover landet på denne tiden av året.
– Du blir mer mottagelig for bakterie- og virusinfeksjoner når du er sliten. Det er derfor viktig å passe på at barna både spiser og sover godt. Kroppen vår møter masse virus og bakterier hver eneste dag, men klarer å rydde opp i det så lenge den er uthvilt og man har et variert kosthold uten mangler, forklarer hun til Familieliv.
Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?
Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider at mellom fem og ti prosent av landets befolkning blir smittet av influensa i løpet av en vintersesong - fra desember til april. Virusinfeksjonen smitter ved såkalt dråpesmitte, og symptomer som feber, tørrhoste, hodepine og muskelsmerter kommer ofte i løpet av et par dager etter at man er smittet.
Fikk du med deg? Ny forskning: Slik påvirker frokosten barnas prestasjon på skolen
Enkle grep
Ifølge legen er det primært to grunnleggende ting du kan gjøre for å unngå smitte:
– Vask hender før du spiser og etter toalettbesøk, og unngå å drikke av samme glass eller flaske som andre.
Sletten mener også det vil være hensiktsmessig å gi barna kosttilskudd, særlig i vinterhalvåret.
– Alle barn bør få vitaminer i en eller annen form - som Sanasol, tran eller vitaminbjørner. Store deler av befolkningen har underskudd av D-vitamin, og om vinteren er det så lite sol at behovet blir ekstra stort. Hvis barnet er selektivt i matveien er dette spesielt viktig.
Les også: Studie: Tidlig bruk av antibiotika kan føre til astma og overvekt hos barn
Gi barna vitaminer
Legen forklarer at D-vitamin er viktig for vekst og utvikling, overskudd og humør, samt for immunforsvaret vårt.
Hun mener det også er viktig at barna holdes tørre og varme, og oppfordrer samtidig foreldre til å passe på at smårollingene ikke har for mye på agendaen.
– Stressede barn blir lettere syke. Foreldre bør ikke fylle hele den våkne tiden til barnet med aktiviteter og planer. De små må få tid til å fordøye det de opplever, utforske ting i sitt eget tempo, leke på egenhånd og rett og slett kjede seg litt, sier hun.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.