Kan barnehage-ansatte legge ut bilder av barnet mitt på internett?
Spørsmålet er tema i en rekke diskusjonstråder på nett. Hvem har lov til å publisere bilder av mine barn på sosiale medier?
Sosiale medier kan by på en del etiske problemstillinger når det gjelder eksponeringen av barn. Er det uproblematisk at andre poster bilder og videoer av barna våre på Facebook eller Instagram?
– Jeg tenker at bilder i dag er veldig vanlig, og at enkeltbilder forsvinner inn i den store strømmen. Vi legger igjen spor etter oss - det har blitt en del av livet. Derfor bør man ikke legge så mye vekt på det, sier psykolog Anders Skuterud.
Få med deg: Trebarnsmor: Unødvendig med fotoforbud i barnehagen
Ekspert: Tenk deg nøye om
Han råder imidlertid folk til å være forsiktige med å dele bilder av barn – også barnas egne foreldre.
– Det som er skummelt er at bildene ikke blir borte. Før man legger ut et bilde av et barn bør man derfor tenke seg grundig om, og alle bør ha en slags Vær varsom-plakat i seg, tilsvarende den pressen følger, mener Skuterud.
Les også: Så mye tid bruker disse foreldrene på mobilen
Redaksjonssjef i VG, Arnstein Johansen, forteller til sammenlikning at medienes viktigste navigasjonsinstrument er Vær varsom-plakatens punkt 4.8, som ber pressen ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtale - inkludert bilder - kan få for barnet.
– Som hovedregel skal ikke barn identifiseres i saker som kan oppfattes negative for dem, som for eksempel rettssaker og familietvister, sier han, og fortsetter:
– I den grad det er praktisk mulig, innhenter vi alltid samtykke fra foreldre når barn avbildes. Men sammenhengen er avgjørende. Redaksjoner må alltid foreta egne vurderinger, selv om foreldre har gitt klarsignal og til og med aktivt ønsker at barna skal være med på bildet.
Ifølge psykologen bør barnehagen og skolen være ekstra aktpågivende og forsiktige med hva de publiserer. Samtidig betyr ikke det at det aldri er greit å dele gruppebilder fra barnehagen eller uskyldige bilder av lek, mener han.
– Det viktigste er at man er ekstra forsiktig med bilder som kan bli misbrukt som pornografisk innhold. Vi må skille mellom nakenhet og seksualisert innhold, men dette er en vurdering foreldrene må styre, og noe som ikke bør være opp til barnehagen eller andre.
Kan føre til mobbing
Psykologen mener det ikke nødvendigvis bør være forbudt for andre enn foreldre å poste bilder av barn på sosiale medier eller blogger, men synes det bør drøftes og avklares på forhånd – for eksempel på et foreldremøte i barnehagen.
– Normalt sett er det ikke skadelig å poste bilder av barn, med mindre de er krenkende eller har potensiale til å misbrukes. Men for en usikker ungdom kan det være veldig krevende å bli bombardert av dumme bilder fra du var tre, syv og ni år, sier han, og fortsetter:
– En ting er å ha bildene i et album eller på en harddisk hjemme, men det kan bli en stor belastning hvis bildene blir brukt mot ungdommen. Hvis du er sårbar kan slike ting bli brukt som mobbing.
Fikk du med deg denne? Bør jeg som pappa sette ned foten?
Tror bloggerne vil angre
Skuterud tror mange foreldre ikke tenker på at bildene som legges ut av barna, eller som barna legger ut selv, kan bli på internett for alltid.
– Det kan være lurt å stille spørsmålet «ville jeg satt pris på dette bildet når jeg ble voksen?». Jeg er relativt nysgjerrig på hvordan en del av de unge bloggerne vil ha det om 20 år, og det vil forbause meg om noen av dem ikke vil ha det litt ugreit med noe av det de har sagt, gjort og vist frem, sier han.
Når det gjelder barnets rett til å selv bestemme hva som legges ut, mener han det er vanskelig å gi en fasit på når deres mening skal være avgjørende for om bildet publiseres eller ikke.
– Det er kanskje ikke riktig at femåringen skal stoppe deg i å publisere et hyggelig familiebilde, men barnas mening bør lyttes til lenge før de er 18 år.
Få også med deg: Ti vanlige bekymringer for en blivende pappa
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.