HLF: Andelen norske barn og unge med hørselsskader mangedoblet på få år
Det er svært viktig for barnets språkutvikling at nedsatt hørsel avdekkes tidlig, sier Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
I fjor gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og advarte mot at hørselen til 1,1 milliarder unge er i fare grunnet høy lyd rett i øret, og i 2020 vil en million nordmenn slite med dårlig hørsel, ifølge Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Også barn og unge er i faresonen, ofte uten at foreldrene er klar over det.
Les også: Slik oppdager du om barnet ditt hører dårlig
7000 syvåringer kan ha problemer
En stor undersøkelse gjennomført blant syvåringer i Göteborg i Sverige, viser at hele 12 prosent av disse barna har eller har hatt tinnitus, altså øresus. Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) mener at resultatene er overførbare til Norge.
I så fall sliter trolig opp mot 7000 norske syvåringer med hørselsutfordringer, men HLF mener det forskes bekymringsverdig lite på hørselshemning her til lands, så det finnes ingen fullstendig oversikt over det eksakte antallet.
– Det er oppsiktsvekkende, synes vi. Den dårlige dokumentasjonen er lite forståelig, blant annet ut i fra at nesten alle norske barn får testet hørselen på fireårskontrollen ved helsestasjonene, sier generalsekretær i HLF, Anders Hegre, til Familieliv.
Få med deg: Mor til hørselshemmet barn: – Mange kamper du må ta
Andelen unge med hørselsskader har mangedoblet seg på få år, ifølge en ny rapporten fra Forsvarets sanitet - fra én prosent ved sesjon for norske soldater i 2008 til syv prosent i 2012.
Hegre mener det er vanskelig for foreldre å ha kontroll på hvor høyt volum barna utsettes for gjennom musikk fra telefonen rett i øret, eller gjennom bruk av iPad og andre elektroniske artikler, og tror det er nettopp slike støykilder som er årsaken til at mange unge ører er i fare.
– Det er alarmerende, og vi har sagt ifra til myndighetene, sier Hegre.
Lest denne? Hvordan fortelle barna om alvorlig sykdom?
Ødeleggende for barnets språk
Nedsatt hørsel kan også være medfødt, og HLF fikk i 2008 gjennomslag for å hørselsteste alle nyfødte barn, slik at man raskt kan kartlegge om de har behov for høreapparater eller såkalt Cochlea Implantat (CI) for å i det hele tatt utvikle talespråk.
Allerede i sjette måned er hørselen ferdig utviklet, og når barnet er to dager gammelt kan det gjenkjenne språk. Nyfødte babyer oppfatter hvor lyd kommer fra, og snur seg gjerne mot lydkilden. De kan også skille mellom forskjellige typer lyder, forteller HLF.
– Dersom et barn har problemer med å høre, kan det få negative følger for språkutviklingen og barnets kognitive og emosjonelle utvikling, sier Hegre, og fortsetter:
– Derfor er det viktig å oppdage om et barn er hørselshemmet så tidlig som mulig, og man bør ta dem raskt til lege hvis man lurer på om de har problemer med hørselen.
Les mer: Hvordan livet EGENTLIG blir når man får barn
Sliter med flere lyder samtidig
Det de tunghørte barna har felles er at hørseltapet er usynlig og at de alle har situasjoner der de ikke har hørt, oppfattet eller forstått. HLF forteller videre at disse barna er sårbare for støy, og er ofte avhengig av å se den som snakker.
Det å lære talespråk for et barn som hører dårlig er et tidkrevende arbeid – som krever mye egeninnsats fra foreldrene for å oppnå et godt resultat.
– Hvilke konsekvenser et hørselstap får, avhenger av flere faktorer, men samtaler en-til-en på steder med bakgrunnsstøy, som for eksempel i bilen, på en restaurant og i rom med dårlig akustikk vil være vanskelig for de fleste barn. Det samme gjelder i sosiale sammenhenger hvor mange snakker samtidig og i munnen på hverandre, og i situasjoner hvor barnet ikke kan se munnen til den som snakker, sier Hegre.
Så du denne? Studie: Tidlig bruk av antibiotika kan føre til astma og overvekt hos barn
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.