Jordmor: Dropp sosiale medier når du skal føde
Sosiale medier-ekspert: Deler på autopilot
Jordmor Cecilie Sommerstad mener fokuset på å oppdatere verden om hva som skjer har blitt så stort at det kan gå utover selve fødselen.
– Altfor mange sitter med forskjellige dingser, og skal alltid være så tilgjengelige. Dagens vel planlagte og velkontrollerte mennesker kunne trenge en overraskelse i ny og ne, sier hun til Familieliv.
Sommerstad har 17 års erfaring som jordmor, i tillegg holder hun svangerskapskurs og jobber som sexologisk rådgiver.
– Det blir et mas når mor, far eller ledsager skal svare på meldinger fra kjente underveis i fødselen. Hvorfor trenger du å fortelle hva som skjer til noen som helst akkurat nå? Folk har ventet på babyen i ni måneder, og kan fint vente ni timer til, sukker hun.
Få med deg: Ekspert: To trender for oppdatering av sosiale medier når man føder
Forventningspresset kan utsette fødselen
Sommerstad mener det er trist at overraskelsesmomentet ved å bringe et barn til verden blir ødelagt ved at man stadig skal oppdatere familie, venner og bekjente med status.
– Flere ganger viser det seg at det er falsk alarm, og man blir sendt hjem fra sykehuset igjen. Da må du ta hele runden på nytt med å forklare at babyen ikke kom likevel, så hvorfor ikke bare vente, spør hun.
Har du kontroll på dette? Dette bør du ha i fødebagen
Det er imidlertid også en annen grunn til at jordmoren råder kommende mødre og fedre til å legge fra seg telefon og sosiale medier under fødsel, og heller fokusere på barnet.
– Kvinnen som skal føde får et ekstra press på seg når alle rundt venter på at babyen skal komme. Hun kan risikere og begynne å stresse med å få født, adrenalinet stiger og dette er rene motgiften til hormonet oxytocin som skaper gode rier og gjør fødselen raskere. Dermed kan altså ytre forventningspress føre til at det tar lenger tid, forklarer hun.
Les også: ...og dette bør du ha i «pappabagen»
Ekspert: Sosiale medier går utover kontakten med barnet
Seniorforsker Petter Bae Brandtzæg har blant annet forsket i 15 år på hvordan nettbruk påvirker sosiale relasjoner. Han mener mobilen har blitt en så naturlig del av oss at vi ikke en gang tenker over at vi bruker den – også under fødselen.
– Mobilen har blitt en forlengelse av oss selv - på godt og vondt. Flere bekymrede jordmødre forteller at nyfødte ikke får den blikk-kontakten de trenger fordi mor og far er opptatte med å oppdatere Instagram og Facebook. De advarer rett og slett mot bruk av mobil på sykehuset, for å gjøre foreldrene oppmerksomme på at barnet har et enormt behov for denne blikk-kontakten. Der er gjennom blikket spedbarn kommuniserer, og det er derfor viktig å legge bort telefonen, sier han til Familieliv.
Få med deg: Våren nærmer seg: Slik kler du barna for å unngå sykom
Oppdaterer på autopilot
Brandtzæg mener det er betenkelig at mange prioriterer å holde på med andre ting samtidig som de føder, og like etter at barnet har kommet til verden.
– Det er ikke bra. Folk har en tendens til å dele ting de opplever som veldig spennende, av ren impuls. Det er det som kjennetegner sosiale medier – mange deler nærmest på autopilot, og mobilen og internett har blitt en forlengelse av oss selv, sier han, og fortsetter:
– Det er også en stor utfordring at mye av samtalen og konversasjonen ansikt til ansikt i en familie blir rammet av at små barn sitter på iPaden og foreldre på telefonen. Mange små barn kan derfor gå glipp av viktig stimulering gjennom samtaler med voksne. Flere studier påpeker at småbarn som ser mye på skjerm får dårligere språkutvikling.
Han vil ikke råde folk til å droppe bruken av smarttelefon og sosiale medier helt, men oppfordrer til å tenke gjennom bruken slik at den ikke går på bekostning av barnets behov.
Sett denne? Hvordan livet EGENTLIG blir når man får barn
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.