Familieterapeut: Slik snakker du med barna om sex
Hvordan skal man snakke med barn om kropp og seksualitet? Og hvor tidlig skal man gjøre det? Dette er problemstillinger de fleste foreldre har opplevd, og et tema mange kvier seg for å prate om.
– Dette er et tema som ikke kan tas opp nok. Jeg mener man gjerne kan begynne å snakke med barn om seksualitet fra tre-fireårsalder. De trenger ingen inngående kunnskap om dette når de er så små, men å lære dem om grenser, og å sette ord på kroppen sin, er kanskje den beste forebyggingen mot seksuelle overgrep, sier familieterapeut og sexolog Thomas Johannessen Winther til Familieliv.
Få med deg: Småbarnsmor: Derfor snakker jeg med femåringen om kropp og seksualitet
Sjef over egen kropp
Han mener det er viktig at barn tidlig lærer at de kan snakke med voksne om seksualitet og kropp, og at de tør å si ifra hvis de opplever noe som ikke er greit.
– Fortell dem at de er sjef over sin egen kropp. Barn tror at voksne bestemmer, og det er derfor viktig at de forstår at de kan sette grenser. Barnet vil føle seg tryggere hvis de vet at de kan snakke åpent om disse tingene, selv om noen foreldre synes det er fryktelig ubehagelig.
Sett denne? Hvordan livet EGENTLIG blir når man får barn
Winther mener det er stor forskjell på når barn begynner å interessere seg for seksualitet, og at det derfor er vanskelig gi noen fasit på når man bør snakke om dette.
– Mens noen er supernysgjerrige fra de er helt små, viser andre liten eller ingen interesse. Det er likevel viktig at man ikke venter for lenge, for det er lettere å ta praten når barna er små. Etter fylte ti år begynner sosialisering og slå inn, og ting er gjerne litt flaut. Da er vinduet lukket, og det kan rett og slett være for sent. Når barna begynner å ha forståelse for tabuer, har toget gått, mener Winther.
Les også: Samlivsekspert: Samsoving kan være en trussel for parforholdet
Unngå fortellingen om blomsten og bien
Han forteller at han har vært vitne til mange «kleine» foreldreprater, der mor eller far plutselig skal lære tenåringen om sex, kanskje flere år etter at gutten eller jenta ble seksuelt aktivt.
– Forskning viser at de som kan mye om seksualitet debuterer senere og mye tryggere - gjerne med en kjæreste de stoler på, og sjeldnere i ruspåvirket tilstand.
Winther forteller at han blant annet viser til studier og undersøkelser gjort av psykolog og spesialist i klinisk sexologi Elsa Almås og spesialist i klinisk sexologi og professor i sexologi Esben Ester Pirelli Benestad. Dette materialet benytter han også i en rekke forelesninger.
Når mamma og pappa går fra hverandre: Dette bør du si til barna om samlivsbruddet
Redd Barna har også utarbeidet råd til hvordan man skal snakke med barn om vanskelige ting - som seksualle overgrep, og viser også til forskning som sier at barn blir tryggere når de vet de kan snakke med voksenpersoner om seksualitet.
Når det gjelder hva man skal si når de minste barna begynner å stille spørsmål om hvordan barn kommer til verden, råder familieterapeuten og sexologen på det sterkeste å unngå den klassiske fortellingen om blomsten og bien.
– Det vil bare være veldig forvirrende for barnet. Unngå denne snarveien, og fortell heller på en ordentlig måte hvordan barn blir til. Det finnes bøker du kan lese for barnet som tar for seg disse temaene uten at det blir flaut, sier han.
Så du denne? Unngå disse samlivsfellene
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.