Vasker du deg for ofte?
Hvor ofte bør vi vaske oss – og klærne våre?
Selv om vaskemaskinene stadig blir mer miljøvennlige, vasker vi klærne våre altfor ofte. Å dusje for mye er heller ikke bra for huden eller for miljøer, ifølge ekspertene.
En ulempe ved for hyppig vask er at det kan fjerne de «gode» bakteriene som sitter på huden og beskytter oss, viser forskning.
Professor og hudlege Thomas Ternowitz mener at for mye vasking og for hyppig dusjing først og fremst kan gi tørr og kløende hud.
Maks en gang i døgnet
– Generelt bør vi dusje maksimalt en gang i døgnet med lunket vann og ikke med for høyt trykk, sier hudlegen.
Men det handler også om hvilken livsstil og arbeidssituasjon man har.
– Hvis du svømmer i klor, trener ofte eller har en jobb hvor du utsettes for kjemikalier er det ekstra viktig å dusje etterpå, sier Ternowitz
– Hos disponerte personer kan man fremprovosere elveblest og utslett av å dusje for lenge i for varmt vann på grunn av varmen, trykket fra vannet og uttørringen av huden.
Velg riktig såpe
Også såpen du bruker har mye å si for effekten på huden.
– Såpen du kjøper i vanlige dagligvareforretninger er som regel mindre egnet til å bruke i dusjen for personer med sensibel hud. Den har gjerne pH-verdi på omkring 6.5, men bør ideelt ha 3.5,som passer bedre til hudens egen pH-verdi.
Hudlegens råd er å kjøpe såpe på apotek.
Har du lest denne? Slik vasker du sjeldnere!
Har du sensibel hud er det ekstra viktig å velge riktig såpe, gjerne uten parfyme, på grunn av risiko for kontaktallergi.
Ofte kan det være lurt å smøre huden med en lotion etter dusjing. Også her skal man være kresen, mener Ternowitz.
– Kremen bør ha god evne til å trenge inn i huden. Kremer av dårlig kvalitet legger seg gjerne som en hinne over huden, og tilfører lite fuktighet.
–Tørr hud krever oljebaserte kremer, mens fetere hud har mer fuktighet. Har man særlig sensitiv hud, tåler man dårlig parfyme eller kontaktallergiske stoffer. I Norge er det heldigvis strenge regler for hva kremene kan inneholde, men be gjerne om råd på apoteket eller hudpleier og få tilpasset den kremen som passer best.
Fått med deg denne? Barn har ikke vondt av å bli litt skitne!
Det kan også være lurt å utsette dusjingen til kvelden, en vane som er vanligere i Syd-Europa enn her hjemme.
– Da slipper man å legge seg med all skitten og bakteriene som har samlet seg på kroppen i løpet av dagen. Men vask under armer og i skrittet om kvelden kananbefales - og kan godt være et viktig supplement til helkroppsdusj om morgen, sier hudlegen.
For hyppig klesvask
Også klærne våre utsettes for mer vasking enn det som er nødvendig, ifølge en undersøkelse fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
– Dagens vaskemaskiner er mer effektive enn noensinne. De vasker renere på lavere temperaturer og bruker mindre vann. Det hjelper lite når vaskemaskinene går mer enn noensinne, sier Ingun Klepp. Hun er forsker ved SIFO.
– Syntetiske materialer utvikler mer lukt og må derfor vaskes oftere enn bomull, ull og lin. Forskeren mener det handler mer om hva som er sosialt akseptabelt enn om hygiene.
I dagen samfunn er toleransen for svettelukt liten. Særlig treningstøy må vaskes ofte, fordi det er uakseptabelt å lukte svette på treningssenteret.
Ull kan være løsningen
Så hva er løsningen hvis du vil vaske mindre, men likevel ikke vil gå rundt og lukte vondt?
– Først og fremst handler det om valg av tekstiler. Ull er i en særstilling og lukter mye mindre enn for eksempel syntetiske tekstiler, sier Klepp.
Hun tror flere i fremtiden vil velge å kjøpe treningstøy i ull for å slippe å vaske så ofte.
Å ta i bruk gamle hygienemetoder kan også være veien å gå, mener forskeren.
– Før vaskemaskinens tid var man flinkere til å fjerne flekker, børste og lufte klærne. Men dette holder ikke på plagg laget av syntetisk stoff.
Lest denne? Denne mannen vasker aldri jeansene sine!
– Vask alltid skittentøyet etter produsentens anbefaling og særlig ved førstegangsvask. Er du usikker på om klærne ble rene kan du kjøre en ekstra runde skylling, anbefaler hun.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.