Småbarnsmor: Derfor snakker jeg med femåringen om kropp og seksualitet
Thea Klingenberg savner mer litteratur om kropp og seksualitet som er tilpasset de yngste barna. Hun mener det er like viktig å snakke med sønnen på fem om dette som å lære ham å takke for maten.
– Jeg er selv vokst opp med foreldre som mente at hvis du er smart nok til å spørre fortjener du svar. Jeg fikk alltid svar på de rare spørsmålene mine, og har fått et barn som er like nysgjerrig som jeg var. Han begynte å spørre om hvordan man lager barn allerede da han var tre år, forteller Klingenberg.
Hun gikk for historien om at mamma har egg og pappa har frø, også blander det seg i magen til mor og blir til en baby. Men hvor i alle dager kommer denne babyen ut? Av navlen?
– Jeg føler kanskje jeg har fortalt for mye, men han blir så frustrert når han ikke forstår ting, og den følelsen kjenner jeg igjen.
Sett denne? Familieterapeut: Slik snakker du med barna om sex
Mener foreldre må åpne for spørsmål
Klingenberg, som har delt tankene rundt dette temaet på bloggen sin, forteller at hun ikke synes det er flaut å snakke om kropp og seksualitet med sønnen. Utfordringen er at han gjerne vil snakke med alle andre om dette også, som med den gravide naboen eller tilfeldige passasjerer på bussen i rushtiden. Det kan fort bli litt pinlig.
– Det jeg synes er vanskelig er at man på den ene siden skal være åpen, ærlig og trygg, mens det på den andre siden er tabu i samfunnet og snakke med barn om seksualitet, uansett hvor frigjort man er som forelder, sier hun, og fortsetter:
– Jeg skulle ønske det var flere bøker om dette tilpasset barn i fire-femårsalderen. Han har fått se Newtons pubertetsserie, men han er jo åpenbart ikke i målgruppen for det programmet. Han spør om alt - om universet, biler og døden – og det må være jobben min å være konsekvent åpen uavhengig av tema.
Få med deg: Jordmor: Dropp sosiale medier når du føder
Tror dialog kan beskytte mot overgrep
Klingenberg jobber til daglig med radio, og har nylig laget en podcast der hun ber familieterapeut og sexolog Thomas Johannessen Winther om tips til hvordan man skal snakke med barn om kropp og seksualitet.
– Sexologen sier at å snakke med barnet sitt om sex er det viktigste man kan gjøre for at de får et trygt forhold til kroppen sin, og for å beskytte dem mot overgrep. Det at noe er litt kleint for oss voksne, er rett og slett ikke god nok grunn til å droppe den praten - tenk på alt det andre vi gjør for ungene våre hele tiden! Jeg mener dette er minst like viktig som å lære dem å gå på grønn mann og takke for maten, for å si det sånn.
Sett denne? Hvordan livet EGENTLIG blir når man får barn
Hun forteller at hun ofte snakker med sønnen om hva som er ditt og mitt, og at man er sjef over sin egen kropp.
– Jeg forteller han at selv om man er nysgjerrig får man ikke lov til å se eller ta på andres kropper uten at det er avklart, og voksne får aldri ta på barn. Dette mener jeg det er viktig å bruke tid på, for det er også med på å beskytte mot overgrep. Det kan være litt vanskelig å forstå, men det er min jobb å lære han opp til å fungere i samfunnet vårt, og jeg mener det er viktig å ha en dialog om dette, selv om det kan være både rart og kleint, sier hun, og legger til:
– Jeg skulle ønske vi voksne var litt mer enige om hvordan vi skal snakke med barna om slike ting. Jeg er faktisk litt overrasket at enkelte foreldre fortsatt mener at barn ikke trenger å vite noe om sex, i 2016.
Les også: Ekspert: To trender for oppdatering av sosiale medier når man føder
Thea Klingenbergs tre tips til andre småbarnsforeldre
1. Svar på spørsmålene du får: – Jeg prøver å svare på akkurat det han spør om, og unngå å si for mye. Jeg spør ofte hva han tenker om ting selv.
2. Ta ansvar og åpne opp for spørsmål: – Hvis de ikke spør selv, ta det opp som et tema og si at dette er noe du kan snakke med meg om hvis du lurer på noe.
3. Forbered barnet på andres reaksjoner: – Fortell at dette er et tema som mange synes er litt flaut å snakke om, og forbered barnet på at noen kan bli litt rare og ukomfortable når man snakker om dette. Barn merker slike ting, og det kan gjøre dem usikre hvis de ikke forstår hvorfor.
Så du denne? Bør jeg som pappa sette ned foten?
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.