Slik lykkes denne firebarnsmoren med «time-out»
Natalie Harper Elvehaug er mamma til fire barn, og finner den omdiskuterte metoden svært effektiv.
De to eldste barna Adele (7) og Amine (5) har foreldrene brukt pausetid på siden de var 2, 5 år. Tvillingene Emely og Emrik (16 mnd.) er fortsatt for små.
– Jeg tror det er viktig at ungene får litt pusterom og kommer bort fra situasjonen på en ok måte. De får tenkt litt på hva som skjedde, og vet at oppførselen deres ikke var akseptabel, sier moren.
Hun er opptatt av å forklare jentene hvorfor de må i pausetid på en rolig og avbalansert måte. Også snakker hun eller faren alltid med dem i etterkant av hendelsen. Før de får pausetid, gis det alltid to advarsler.
Har du lest denne? Professor advarer mot «time-out».
– I fjor tror jeg eldstemann fikk timeout kun fem ganger. 5-åringen har vi brukt pausetid mer flittig på, men vi begynner å komme over en kneik nå, sier Harper Elvehaug.
Hun er bevisst på å være konsekvent, og kommer aldri med tomme trusler om pausetid.
– Når vi kommer med advarsel nummer to, gir de seg som oftest med den uønskede oppførselen. Da skjønner de at det nærmer seg timeout.
Jentene må sitte nederst i trappa. De sitter der i like mange minutter som de er år.
Fått med deg denne? Gir bøter i barnehagen
Brukes bare hjemme
–Noen mener timeout er den nye skammekroken. Hva tenker du om det?
– Jeg synes det høres rart ut å bruke ordet skammekrok om timeout. For oss har det bare vært en pausetid og jentene blir ikke sperret inne. Det hadde vært noe helt annet om de ble satt inn på rommet sitt bak en lukket dør, sier hun.
– Er det noe du synes kan være vanskelig med pausetid?
Lest denne? Firebarnsmor om barnehagebøter: - Feil å straffe alle!
– Ja, det kan bare brukes hjemme. Hvis vi er utenfor huset, blir det ikke brukt på samme måten. Hvis det skjer noe i butikken for eksempel, er konsekvensen at vi reiser hjem igjen.
– Hvordan løser dere timeout i en hektisk hverdag?
– Vi har kommet for sent til ting flere ganger på grunn av pausetid på en av jentene. Da har vi prioritert det først. Et tips er å ha litt ekstra tid å gå på. Det gjelder å planlegge godt slik at man har rom for uforutsette hendelser, enten det handler om bleieskift eller timeout, sier Natalie Harper Elvehaug.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.