Fem tips for å unngå fødselsdepresjon
Fødselsdepresjon er ifølge Norsk helseinformatikk den vanligste komplikasjonen ved en fødsel.
Å bli foreldre kan være en følelsesmessig berg- og dalbane. Babyen skriker, du kan ikke huske sist du sov sammenhengene mer enn to timer, partneren er på jobb og husarbeidet hoper seg opp.
Mange nybakte mødre og fedre forventer at de skal bli overveldet av lykke når barnet endelig kommer til verden, men opplever isteden nedstemthet, søvnløshet og mangel på evne til å glede seg over ting, skriver ABC News.
Lest denne? Hvordan livet EGENTLIG blir når du får barn
App for nybakte foreldre
Ifølge Norsk helseinformatikk (NHI) regner vi med at rundt én av åtte kvinner får fødselsdepresjoner, uten at vi har eksakte tall på dette i Norge.
Tilstanden kan spenne seg fra mindre plager til alvorlig depresjon, og regnes som den vanligste komplikasjonen etter en fødsel, skriv NHI på sine nettsider.
Professor ved Monash University i Australia, Jane Fisher, har sammen med teamet sitt utviklet appen «What Were We Thinking!», som skal hjelpe nybakte foreldre gjennom de første månedene som mamma og pappa.
Psykologen og forskeren deler her sine fem beste råd til hvordan man som par kan jobbe sammen etter fødselen for redusere risikoen for angst og depresjoner, skriver ABC News.
Har du sett denne? Kan jeg...når jeg er gravid?
1. Respekter husarbeidet som jobb
For mange kan det være vanskelig innfinne seg med at partneren skal jobbe, mens mamma skal være hjemme med barnet, og i tillegg ta seg av ting som må gjøres i hjemmet. Ifølge Fisher er det siste du bør gjøre å si ting som «hva har egentlig du gjort hele dagen?».
– Før folk får barn er livene deres ganske like. Begge har jobb og deltar på sosiale aktiviteter og fritidsaktiviteter. I tillegg er det ulønnede arbeidet som regel ikke så stort at det krever noen forhandling om hvem som gjør hva. Når man får barn dukker det imidlertid ofte opp stereotypiske holdninger til hvem som skal gjøre hva, uten at vi engang er klar over det, sier hun til ABC News.
Professoren mener dette kan skape kjønnsforskjeller, og råder nybakte foreldre til å sette opp en liste med gjøremål i hjemmet, og gjøre deg opp noen tanker rundt hvor lang tid hver ting vil ta. Samtidig oppfordrer hun til å ha et positivt fokus på det som er gjort, i stedet for å påpeke det man ikke har rukket.
Få med deg: Overlege langer ut mot «skremselspropaganda» for gravide
2. Snakk om hva dere har mistet
Alt fra sosiale aktiviteter og alenetid med partneren til økonomisk uavhengighet - nybakte foreldre synes ofte det er vanskelig å snakke om hva de har måttet gi slipp på, mener Fisher.
– En kvinne mister ofte yrkesidentiteten sin over natten, samt sin frihet og retten til å bestemme over seg selv når hun får barn. Samtidig opplever flere kvinner at graviditeten eller fødselen fjerner noe av deres kroppslige integritet, sier hun.
For far eller partners del er det ofte bekymringer knyttet til å ha hovedansvaret for familiens inntekt som kan oppleves krevende.
Psykologen og professoren mener at det vil hjelpe å snakke sammen om disse tingene, og samtidig trekke frem de positive tingene man går glipp av når man ikke har barn.
Kjenner du deg igjen? Ekspert om norske småbarnsforeldre: – Alle har dårlig samvittighet
3. Diskuter hva slags foreldre dere vil være
En av de vanskeligste tingene med å bli foreldre er ifølge app-utviklerne å bli enige om oppdragelse, og hvem man vil være som forelder.
Fisher mener det vil hjelpe å ha en åpen dialog om hvordan dere selv ble oppdratt, og understreker at dette ikke nødvendigvis er fasiten for hvordan du selv vil være som oppdrager.
– Spør dere selv «ønsker vi å lage en familie som er nøyaktig lik familiene vi kommer fra?», «er det enkelte ting fra vår egen barndom vi ikke vil ta med oss videre?» og «ønsker vi å gjøre ting litt som i din familie og litt som i min familie, og i tillegg gjøre noe nytt som ingen av våre familier har gjort?».
Les også: Vennskap blant barn etableres tidlig: Disse barna får lett venner
4. Hold tilbake på kritikken
Nybakte mødre og fedre er ofte usikre og sårbare, og det er derfor viktig å oppmuntre hverandre istedenfor å kritisere, mener Fisher.
Hun presiserer at kritikk oppleves ekstra tøft når vi prøver å lære noe nytt, og at vi lærer raskere når vi blir oppmuntret av partneren, fremfor når vi får kritikk for å gjøre noe feil.
– Det er bedre å anerkjenne at den gråtende babyen får begge til å føle seg hjelpeløse, enn å kritisere hverandre.
Så du denne? Gitte brukte flere timer på å få barna i søvn
5. Slutt å føle deg fanget
I tillegg til å prate om hvem som skal gjøre hvem i hjemmet er det viktig å snakke sammen om fritidsaktiviteter, som Fisher mener fungerer som en helt nødvendig pause fra en rutinepreget hverdag.
– Noen par ønsker å være hver for seg, men kvinner vil ofte at man skal gjøre noe sammen som en familie, for eksempel gå en tur, sier hun, og fortsetter:
– Uansett er det viktig å vite at dere begge trenger fritid, men dette må være nokså planlagt. Spontane muligheter dukker ikke opp så ofte. I tillegg vil enhver fritidsaktivitet som kommer etter en lang arbeidsdag bety at personen som er hjemme med barnet blir alene enda lenger.
Fisher mener løsningen er at begge parter må være åpne om hva de ønsker og har behov for, men samtidig være villige til å møtes på halvveien.
– Det er bedre om man forhandler med hverandre og er generøse, enn om man tar det for gitt.
Les mer: Yngst, eldst eller midt i mellom? Slik påvirker plassen i søskenflokken deg
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.