Fysisk aktivitet i mattetimen ga bedre resultater
En ny studie fra Nederland konkluderer med at fysisk aktivitet kan ha positiv effekt på læring, også i matte- og språkundervisning.
Studien, som nylig ble publisert i tidsskriftet Pediatrics, har sett på hvordan man kan benytte fysisk aktivitet som læringsmetode i teoretiske fag, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI).
Målet til forskerne var å undersøke om barns skoleprestasjoner påvirkes av at de er i aktivitet. 499 barn fra til sammen 12 skoler, med gjennomsnittsalder åtte år, deltok i studien.
Få med deg: Stadig yngre barn starter med organisert idrett
Betydelig forskjell på resultatene
Ved hver skole ble en andreklasse og en tredjeklasse tilfeldig utvalgt til enten testgruppe eller kontrollgruppe. Testgruppen hadde fysisk aktive skoletimer i 22 uker, tre timer per skoleuke, mens kontrollgruppen hadde vanlig klasseromsundervisning. Resultatene ble målt gjennom tester før prosjektet startet, og etter ett og to år.
Gjennom hopping, jogging, knebøy og boksing ut i luften skulle barna lære både staving og regning.
Etter to år så forskerne at barna som hadde fått alternativ undervisning hadde betydelig større økning i hastighetstester i matematikk, bedre resultater i generell matematikk og bedre resultater i staving enn kontrollgruppen, skriver NHI.
Les også: Lego-sjef: Barn bør lære gjennom lek til de er åtte år
Forsker: Lovede undervisningsmetode
Mullender-Wijnsma, hovedforfatteren av studien, sier til NHI at de fleste barna var positive til prøveprosjektet, og konkluderer med at dette kan være en lovende ny undervisningsmetode.
– Til å begynne med var barna veldig entusiastiske, men etterhvert ble timene en vanlig del av skoleuka. Noen klaget da over intensiteten på øvelsene. Målet vårt var at øvelsene skulle ha moderat til energisk nivå. Men jevnt over likte elevene timene, de opplevde det som en fin avveksling fra de vanlige skolerutinene, forteller hun til Norges største helsenettside.
Så du denne? Advarer mot å ha lave forventninger til egne barn
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.