Slik snakker du med barna om klimakrisen - både de yngste og de eldste
Lederen i Naturvernforbundet mener vi må unngå å skape unødvendig frykt blant de yngste - samtidig som vi må opplyse om hvor alvorlig dette faktisk er.
Lederen i landets eldste natur- og miljøvernorganisasjon, Lars Haltbrekken, deler sine beste tips til hvordan du snakker med barna om de enorme utfordringene verden står overfor når det kommer til klima og miljø.
– Klimaendringene er ikke for skummelt for barn. Egentlig tror jeg det er skumlere for mange voksne å innrømme at vi alle er i ferd med å overlate en ødelagt natur til våre barn, sier han til Familieliv.
Få med deg: Miljøsjef: Vi har mye å lære av barna
Barn (opp til ca. 13 år)
Vær forberedt på oppfølgingsspørsmål:
– I møte med barn pleier jeg ofte å få «hvorfor det» i retur. I miljøsammenheng er dette et veldig godt spørsmål. Måten vi lever på skaper klimakrise. Hvorfor det? Utslippene øker. Hvorfor det? Det er mange hensyn å ta for å få utslippene ned. Hvorfor det?
Unngå å skape unødvendig frykt:
– Det er viktig å ikke gi barna klimaangst. Du bør fortelle at det går an å unngå de farligste konsekvensene av klimaendringer. Og deretter bør du finne ut hvordan du selv kan kutte utslipp.
Involver barna:
– Få dem med på å komme med forslag til hva som kan gjøres.
Hadde du klart dette? Denne trebarnsfamilien dropper bilen for miljøets skyld
Ungdom (13-19)
– Ungdommen bør egentlig ikke høre på oss voksne. Vi er tross alt i ferd med å overlate dem ansvaret med å rydde opp en skadet klode, sier Haltbekken.
Skal han likevel gi et konkret tips til hva du bør si til tenåringen om klimakrisen er det følgende:
Vær ærlig om hvor alvorlig dette er, men presiser at det er håp:
– Klimaendringene gjør varig skade på jorden, blant annet ved at planter og dyr dør ut. Heldigvis er det fremdeles mulig å unngå de verste konsekvensene av klimaendringene. For å klare dette må gatene fylles av folk og sykler i stedet for biler. Vi vil få renere luft og vi får sjans til å ta vare på vår fantastiske natur.
Les også: Seks tips til en mer miljøvennlig hverdag for hele familien
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.