Syv tips til hvordan du kan håndtere barn i «trassalderen»
Et trassig barn kan være enhver forelders mareritt, men du er langt fra alene om å føle deg rådvill når barnet skriker i matbutikken eller nekter å forlate bilen. Her er triksene som kan hjelpe deg:
«Jeg vil ikke», «du kan ikke tvinge meg» eller til og med «jeg hater deg, mamma» er gjengangere som mange foreldre har måttet høre fra sine kjære små.
Mor og sosialarbeider Sarah MacLaughlin deler sine beste råd til hvilke strategier du bør velge og hva du kan gjøre hvis barnet ditt er i trassalderen og slår seg vrangt, i Huffington Post.
Les også: Tvillingmamma forteller: Ett vanskelig og ett lett barn
1. Ikke ta det personlig
Barnet ditt nekter ikke å spise frokost med intensjon om å gjøre deg frustrert, eller motsier deg kun for å irritere deg, men fordi det har behov for oppmerksomhet fra deg. Å bli sint og kontrollerende er noe av det verste du kan gjøre i slike tilfeller, mener MacLaughlin.
Få med deg: Er det greit å gi barna våpenliknende leker?
2. Prøv å sette deg inn i barnets situasjon
Du våkner opp, og før du rekker å blunke er det noen som forteller deg hva du skal gjøre, hva du skal ha på deg, hva du skal spise, når du må dra og hvor du skal, og så videre. Løsnigen er ikke å la barnet bestemme alt, men å forsøke å sette seg inn i følelsen av å ikke kunne bestemme noe selv. Det kan gi deg bedre empati for barnets ønske om makt - om det så er makten til å si «nei» eller «jeg vil ikke».
3. Snakk med deg selv
I stedet for å skrike til barnet i frustrasjon kan det ifølge sosialarbeideren hjelpe å snakke rolig til seg selv, og ikke la følelsene ta overhånd. «Pust med magen. Jeg har lyst til å kjefte, men jeg klarer å beholde roen.» Når du først har snakket deg selv bort fra å reagere med sinne, er det enklere å håndtere situasjonen mer effektivt.
Så du denne? Når barnet ditt stjeler
4. Møt barnet med forståelse og reflekter over følelsene deres
Forsøk å møte barnet med forståelse og annerkjennelse, uansett hvor meningsløs du synes oppførselen deres er: «Jeg ser at du virkelig ikke har lyst til å gå ut av bilen. Du holder deg fast i bilbeltet, og du tenker sikkert at du absolutt ikke har tenkt å komme ut».
Dette kan skape en pause i sinnet dere begge føler. Når du deretter rolig spør hvorfor barnet ikke vil gå ut av bilen vil han eller hun føle seg sett og forstått. Barnet vil heller ikke oppleve deg som kontrollerende eller autoritær, og vil dermed slite med å utagere.
Kommentar: Bør jeg som pappa sette den foten?
5. Sett grenser for voldelig adferd, men la barnet få uttrykke seg
Ikke forsøk å lære barnet om rett og galt når det stormer som verst. Når barnet er så sint at det har mistet kontrollen over seg seg selv, er det ikke i modus for læring. Vær tydelig på at det ikke er greit å slå eller være voldelig, og stopp eventuelle slag ved å ta tak i barnets armer.
Sannsynligvis vil barnet svare ved å begynne å skrike eller si slemme ting til deg, og det bør du la det få lov til. Da har det sannsynligvis lært at det er greit å utrrykke seg med ord, men ikke med vold.
Les også: Om søsken og «trassalder»: – Finnes ikke to mennesker som er identiske
6. Vær tålmodig og ha tro på barnet ditt
MacLaughlin sammenlikner det å oppdra et barn til å bli et respektfult, snilt og produktivt samfunnsmedlem med et maraton - og det motsatte av en sprint. Vær tålmodig, og fortell deg selv at barnet fortsatt lærer, og at hjernen deres er i utvikling. Ikke gi opp, og behold troen på at han eller hun vil lytte til deg og gjøre som du sier til slutt.
7. Bruk humor - det eldste trikset i boken
Humor kan være et svært virkningsfult verktøy, hvis det blir brukt riktig, mener sosiologen. Unngå sarkasme og erting, og prøv i stedet å ha en spøkefull tone. Hvis barnet nekter å pusse tennene kan du si ting som «jaja, da får jeg heller pusse nesen og ørene dine da». Etter litt fnising vil de sannsynligvis gi etter og gjøre som du ber om.
MacLaughlin presiserer at hun vet at det kan være fryktelig vanskelig å holde masken og ikke la frustrasjonen ta overhånd når barnet er så sint at det ikke selv vet hvor det skal gjøre av seg.
– Husk at barna lærer hvordan de skal oppføre seg av å se på deg. Forhåpentligvis kan disse tipsene hjelpe deg med å holde hodet kaldt og roe deg ned når situasjonen blir opphetet, og samtidig bedre forholdet ditt til barnet OG barnets oppførsel, sier hun, ifølge Huffington Post.
Få med deg: I denne familien får ikke barna være med på taco-kos i helgen
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.