Ernæringsfysiolog: Flere barn utvikler diabetes
Overvekt og inaktivitet er de viktigste årssakene til type 2-diabetes. Barn må allikevel ikke settes på diett mener eksperter.
– Før var jo dette en sykdom som først og fremst rammet eldre mennesker, og man kalte det gammelmanns sukkersyke. Nå har jeg pasienter helt ned i 12 årsalderen med diabetes type 2. Dette er først og fremst barn med fedme, sier kostholdsekspert og spesialist i allmennmedisin, Fedon Lindberg.
Barn blir gjerne overvektige fordi foreldre har uheldige kostholds- og livsstilsvaner, eller fordi foreldre lar barn bestemme hva de skal tilbys, mener Lindberg, men understreker at det likevel er mer enn kostholdet som fører til utvikling av diabetes hos stadig yngre mennesker.
Les også: Denne familien måtte legge om livsstilen for å unngå diabetes.
– Vi må se på hele livsstilen vår, og hvordan den også påvirker barna. Stress øker risikoen for diabetes. Det samme gjør for lite søvn. Tekniske nyvinninger som dataspill, PC, nettbrett, smart-telefoner og sosiale medier har ført til at barn sover mindre og dårligere, og mange lider av for lite søvn. Flere og store forskningsrapporter, såkalte meta-analyser viser at for lite søvn, det vil si under syv timer, innsovningsvansker og avbrutt søvn gir en heftig økning i risikoen for å utvikle diabetes, forteller han.
Fikk du med deg denne? Visste du dette om sukkerforbruket til barn?
Ikke på diett
– Det som ikke har forandret seg er den genetiske disposisjonen. Hvis en av foreldrene har diabetes er risikoen for å utvikle det selv førti prosent. Hvis begge foreldrene har det, dobler risikoen seg.
Lindberg gir samme kostholdsråd til barn og voksne, men understreker at barn ikke skal gå på noen diett. Hos barn er det viktigste å forebygge overvekt.
Vet du dette? Hvor mye godteri bør du gi barna?
– Noe av det viktigste man kan gjøre for å unngå overvekt hos barn er å la dem drive idrett som bygger muskelmasse og kombinere med utholdenhetstrening. Barn er i en fase der de skal bygge opp kroppen. Fra 20 årsalderen begynner denne oppbyggingen å reduseres, og jo større muskelmasse man har bygget opp fram til da, jo bedre forbrenning, og dermed også redusert risiko for å utvikle fedme og diabetes. Dette bør ideelt kombineres med et balansert kosthold som følger prinsippene bak den tradisjonelle middelhavskosten.
Har du lest denne? Dette kan du gjøre for å unngå diabetes
Uansett hvilket kosthold man følger er det viktig å ende opp med en energibalanse som ikke gjør at en går opp i vekt, understreker han.
Hverdag = sunt kosthold og fysisk aktivitet
Kirsti Bjerkan er klinisk ernæringsfysiolog ved OUS (Oslo Universitetssykehus) og gir kostholdsråd til Diabetesforbundet.
– Økning av overvekt hos barn har også ført til flere tilfeller av diabetes type 2 hos barn og unge, og vi ser som følge av økning i vekt at de som får diabetes type 2 som voksne får det i stadig yngre alder, forteller ernæringsfysiologen.
– Overvekt og inaktivitet er de viktigste årsakene til diabetes type 2. Har man noen i nær familie (foreldre eller søsken) med diabetes type 2, har man også en økt risiko for å få sykdommen. Det viktigste vi gjør for å forebygge dette er å holde en normal vekt. For den som er overvektig vil en vektreduksjon på fem prosent eller mer ha god effekt.
Derfor oppfordrer Bjerkan til gode matvaner og et sunt kosthold, i tillegg til å gjøre fysisk aktivitet til en naturlig del av hverdagen vår. Dette gjelder både barn og voksne. Det trenger ikke nødvendigvis være trening, selv om et par treningsøkter i uka er bra for å presse kroppen vår litt ekstra, råder hun.
Godt forhold til mat
Bjerkan gjør samtidig oppmerksom på, i likhet med Fedon, at barn ikke skal gå på diett.
– Hvis man ser at eget barn er overvektig skal man heller prøve å påvirke med å bytte ut usunne matvarer med sunne alternativer.
Ernæringsfysiologen er opptatt av at mat ikke skal oppleves hverken som belønning eller straff, og vil at vi heller skal jobbe med å skape et godt forhold til mat.
Lest denne? Lege om kroppspress: Ikke uvanlig å høre syvåringer snakke om sixpack
– Det kan ta litt tid for barn å venne seg til ulike typer smaker. Derfor er det viktig å skape en god atmosfære rundt måltidet. La det være et samlingspunkt fritt for stress der man kan snakke med hverandre og deler gode opplevelser. Det kan være med på å gi både barn og voksne et godt forhold til mat.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.