Millioner av barnedødsfall skyldes sykdommer som kunne vært forebygget
Barnedødligheten har på verdensbasis blitt sterkt redusert siden 1990. Likevel mister flere millioner barn livet hvert år som følge av sykdommer som kunne vært forebygget, skriver NHI.
En studie som ble forhåndspublisert i tidsskriftet JAMA Pediatrics i januar i år konkluderer med at mange av de vanligste dødsårsakene blant barn og unge på verdensbasis er sykdommer vi har kompetanse og muligheter til å forebygge, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI) på sine nettsider.
Dataene i studien er hentet inn fra 188 land, og viser at av 7,7 millioner barnedødsfall i 2013 var 6,3 millioner av disse yngre barn, en halv million barn mellom fem og ni år og én million blant ungdom fra ti til 19 år.
Få med deg: Livet med kronisk syke barn: – Åpenheten gjorde oss sterkere
Denne sykdommen krever flest liv
Infeksjoner i de nedre luftveiene er den vansligste dødsårsaken blant de minste barna, mens diaré koster flest liv blant de eldre barna. Hos ungdommene er det trafikkulykker som er årsaken til flest dødsfall, ifølge studien.
Både diarésykdom, jernmangelanemi og luftveissykdom kan forebygges gjennom diverse tiltak som tidligere har vist å gi resultater, noe som betyr at nedgangen i barnedødelighet burde vært enda større enn den har vært de siste årene, skriver NHI.
Studien viser også at den ledende åraken til langvarig nedsatt funksjonsevne hos barn og unge er jernmangelanemi, også kjent som lav blodprosent som følge av mangel på jern.
Les også: Hvordan fortelle barna om alvorlig sykdom?
Her er barnedødeligheten verst
Ifølge rapporten kan overvåkningen av hva som er de ledende dødsårsakene blant barn over tid bidra til å forstå hvilke områder som trenger mer oppmerskomhet og hvor vi bør sette inn mest ressurser.
Det vil også være helt avgjørende for å styre investeringer og retningslinjer for hvilken informasjon som bør gis, skriver helsenettstedet.
Flesteparten av barna som dør av disse sykdommene bor ifølge rapporten i Nigeria, India, den demokratiske republikken Kongo, Pakistan og Etiopia.
Så du denne? Cecilie måtte fortelle barna sine at hun har kreft
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.