Risikerer bøter for å ta barna ut av skolen for å reise på ferie
Foreldre skylder på at reiseoperatørene skrur opp prisene i fellesferien, og velger i stedet å ta barna ut fra skolen utenom sommerferien. Det faller ikke i god jord på alle skoler.
For å ta barn ut av grunnskoleopplæringen for å dra på ferie, må skolen ha innvilget permisjon i tråd med opplæringsloven. Elever har ikke rett til permisjon, og skoleeier har derfor ingen plikt til å gi permisjon. Det er hjemlet i opplæringsloven at det kan gis bøter, opplyser Kunnskapsdepartementet.
Dersom barnets foresatte skal bøtelegges kreves det i følge lovverket at kommunen anmelder dem for å forsettelig eller uaktsomt holde barnet borte fra opplæringen, ved at de har tatt barnet ut av skolen uten å ha søkt om og fått innvilget permisjon.
I Norge brukes denne paragrafen i opplæringsloven når eleven har vært borte gjentatte ganger, eller over en lengre periode. Slik er det imidlertid ikke alle land:
Fikk du med deg denne? Firebarnsmor om barnehagebøter: – Feil å straffe alle
Nekter å betale
Den britiske forretningsmannen John Platt fikk nylig vite utfallet av en langvarig tvist med Isle of Wight Council, som i fjor høst tok ham til retten da han nektet å betale en bot på 120 pund for å ha tatt barna ut av skolen og reist familieferie til Disney World i Florida, skriver Huffington Post.
Ifølge The Telegraph besluttet høyestrerett at han ikke trenger å betale boten, noe som - etter det avisen beskriver - har ført til et rush av barnefamilier som setter kursen mot sydligere strøk før skolesemesteret er over, fordi de ikke lenger frykter for økonomiske represalier.
Uenighetene knyttet til å ta barna ut av skolen for å reise bort utenom skoleferiene har vært et problem i Storbritannia siden 2013, hvor et nytt regelverk trådte i kraft.
Rektor kan ikke lenger ta en skjønnsmessig vurdering av hver feriesøknad utenom skoleferien, og det må foreligge et unntakstilfelle dersom eleven skal få gyldig fravær. Brudd på feriereglene kan straffes med bøter, skriver den britiske storavisen.
Les også: Slet med foreldre som kom for sent til henting - innførte bøter i barnehagen
Dyrt å reise i fellesferien
Også her til lands har flere skoler tidligere rapportert om at foreldre som tar ut barna fra skolen utenom fereiene er et økende problem. Ifølge Huffington Post skyldes trenden trolig at prisen på pakkereiser og flybilletter ofte stiger betydelig i fellesferien.
En talsperson for reiseoperatøren Thomas Cook Airlines bekrefter at reisekostnadene øker når utfarten er størst.
– Kundenes behov er alltid veldig høye i skoleferien, noe som dessverre kan føre til en økning i kostnader for familier. Dette gjelder særlig for et reisemål som Mallorca, som er mer populær enn noensinne i år, sier han til Huffington Post.
Få med deg: Tobarnsmor om feriekabalen: – En kjempeutfordring
Lov å bøtelegge foreldre
Kunnskapsdepartementet viser på forespørsel fra Familieliv til Utdanningsdirektoratets veileder til hvordan kommune og skole skal håndtere en sitiuasjon der barnet ikke møter på skolen.
Alle barn bosatt i Norge har rett og plikt til grunnskoleopplæring. I veilederen heter det at i tilfeller hvor et barn er borte fra skolen uten gyldig grunn kan foreldrene eller omsorgspersonene til barnet straffes med bøter - med hjemmel i opplæringsloven.
Dersom en elev skal være borte fra skolen utenom sykdom, som for eksempel i forbindelse med en ferietur, skal foreldrene ha søkt om permisjon. Slike søknader behandles av kommune eller rektor, og ifølge loven kan det innvilges permisjon på inntil to uker dersom det er forsvarlig ut fra hensynet til elevens opplæring.
Kommentar: Trenger barna våre egentlig 13 uker ferie?
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.