Dette må du gjøre hvis barnet spiser noe svært giftig
Små barn putter ofte ting i munnen for å finne ut hva det er. Men hva gjør du hvis du tror det er fare for at barnet ditt er alvorlig forgiftet?
Ifølge Mari Tosterud, fagdirektør i Giftinformasjonen, er det stort sett ingen grunn til bekymring når barnet har spist noe det ikke skal spise. Hun forteller at de bruker mye tid på å berolige foreldre som ringer med spørsmål.
Likevel er det enkelte ting som kan være så farlige at barnet umiddelbart må til sykehus. Det er derfor viktig å vite hva du som forelder kan gjøre hvis ulykken først er ute.
Få også med deg: Disse tingene får Giftinformasjonen flest spørsmål om fra småbarnsforeldre
Hold dette langt unna barna
Man skal være svært forsiktig med etsende midler, som avløpsåpner, ovnsrens eller salmiakk – som jo finnes i de fleste hjem.
– Det må aldri stå fremme eller være tilgengelig for barnet. Drikker barnet avløpsåpner må du ringe 113 og få han eller henne til sykehus så fort som mulig, sier Tosterud.
Hun forteller at det samme gjelder for væsker som husvask eller terrasserens, og at det siste du må gjøre er å helle restene av slike ting over i gamle brusflasker.
– Det er særlig da mange av uhellene skjer. La det heller være igjen litt i bunn av femlitersdunken, og oppbevar det i garasjen eller kjelleren – utenfor barnas rekkevidde.
Er du ofte bekymret? De beste måtene å stresse ned
Livsfarlige batterier
En annen ting man skal utvise stor forsiktighet med er knappcellebatterier – de små, runde batteriene som gjerne finnes i bilnøkler, blinkesko – altså joggesko med blinkende lys i sålen, elektroniske telys og enkelte leker.
– Har du mistanke om at barnet kan ha svelget et slikt batteri er det viktig å få tatt et røntgenbilde raskt. De små batteriene kan stoppe i spiserøret, og vil ikke gi symptomer med en gang, men kan føre til alvorlig etseskade på relativt kort tid. Det er viktig at foreldre vet om dette, sier Tosterud.
Så du denne? Dette er barna våre mest redde for
Giftig sopp
Det finnes også enkelte sopparter i Norge som er svært giftige. Ifølge Giftinformasjonen er det imidlertid nesten aldri disse soppene barn får i seg på skogstur.
– Når vi får en henvendelse om sopp og småbarn starter vi med å utelukke de mest giftige soppene. Er det ikke en av de artene er det ikke noe problem, for barn spiser stort sett ikke mer enn en sukkerbitmengde.
Hun forteller at råd nummer én når det gjelder frykt for soppforgiftning er å beholde soppen barnet har spist av, slik at man kan ringe Giftinformasjonen og gi en god beskrivelse av den, og eventuelt sende dem et bilde av den dersom det skulle være behov for det.
Les mer: Professor: Slutt å stemple barn som kresne
– Som regel kan vi veldig fort slå fast at soppen ikke er giftig. Er vi i tvil kan vi sende bildet videre til grundigere analyse.
Det siste du skal gjøre er å fremkalle brekninger hos barnet, uten at dette er avklart med helsepersonell på forhånd.
– Det er svært sjelden anbefalt å fremkalle brekninger. Det finnes noen sopper hvor vi ville vurdert å rådet til det, men da bør man ha kyndig hjelp, helst fra helsepersonell, for det er kjempevanskelig å få det til riktig, sier hun, og legger til:
– Og man må absolutt aldri finne på å fremkalle brekninger hos et barn som har fått i seg etsende væske eller ting som bensin og tennvæske.
Få med deg: Tobarnsmor: Kresne barn er foreldrenes skyld
Disse plantene må du kjenne til
I løpet av et år mottar Giftinformasjonen mange henvendelser om barn som har spist ulike planter og bær. I de aller fleste tilfellene fører ikke inntaket til mer enn magebesvær, oppkast eller smerter i munnen, men enkelte arter er så giftige at barnet sendes til sykehus.
– Revebjelle, liljekonvall, rødhyll og barlind får vi hyppig spørsmål om. Dette er vanlige planter, som det som regel går helt fint om barnet får i seg litt av. Vi vil derimot ofte sende de som har fått i seg storhjelm, tyrihjelm eller selsnepe til sykehus. Selsnepe er en av de giftigste plantene vi har i Norge, og tromsøpalmen kan gi stygge reaksjoner som ikke nødvendigvis kommer samme dag, sier Tosterud.
Husker du denne saken? Nybakt far sendte «produktklage» til sykehuset på sin egen sønn
Selv om inntaket av enkelte planter kan føre til sykdom hos barn, mener fagdirektøren man ikke må bli hysterisk som forelder.
– La barna plukke blomster. Sjansen for at de plukker noe som er så giftig at det går gjennom huden og gjør dem syke ville jeg ikke bekymret meg for. De aller fleste giftige planter er ikke farligere enn at barnet kaster opp, og de fleste barn tåler det, sier hun.
Les også: Visste du dette om sukkerforbruket til barn?
Kan gi alvorlige konsekvenser
Mens Giftinformasjonen forteller at en brukt snus sjelden gir større konsekvenser enn oppkast hvis barnet spiser det, er det et annet nikotinholdig produkt de vil advare mot:
– Vi er mer bekymret for niktotinholdige e-sigaretter. Ampullene inneholder veldig konsentrert nikotin, og hvis barnet klarer å få hull på en slik ampulle kan det være svært bekymringsfullt. Hold de derfor LANGT unna barna.
Så du denne? Dette får småbarnsforeldre dårlig samvittighet av
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.