Disse tingene får Giftinformasjonen flest spørsmål om fra småbarnsforeldre
Barn som har spist en brukt snus eller tatt for seg i boksen med oppvasktabletter, er noen av tingene mange foreldre bekymrer seg over.
Mari Tosterud er fagdirektør i Giftinformasjonen, som er det nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet vedrørende akutte forgiftninger og forgiftningsfare, underlagt Folkehelseinstituttet. Hun forteller at de får rundt 43.000 henvendelser i løpet av et år.
– De aller fleste småbarnsforeldre som ringer, får beskjed om at dette går helt bra, men det er heller ikke sjelden vi gir råd om å kontakte 113, sier hun til Familieliv.
Denne bør du lese: Dette må du gjøre dersom barnet spiser noe svært giftig
Krever sjelden sykehusbehandling
Tosterud forteller at de deler inn giftstoffer i fire grupper: Teknisk/kjemiske produkter, legemidler, planter, bær og sopp, og andre stoffer som kan føre til forgiftning.
– Veldig mye av det foreldre ringer om er ting som viser seg å ikke være farlig, og det er vi veldig fornøyd med. Foreldrene slipper å være bekymret, og slipper å reise unødvendig til legevakten. Jeg tenker vi har en viktig rolle i å berolige foreldrene.
Hun forteller at noe av det de får hyppigst spørsmål om er barn som har spist for mange fluortabletter, smakt på en brukt snus eller fått i seg én tablett av noe slag.
Få med deg: Dette er de vanligste matallergiene hos barn mellom fire og 15 år
– Disse tingene krever veldig sjelden sykehusbehandling. En brukt snus inneholder for eksempel veldig lite nikotin, og det er sjelden barnet spiser mer enn én, sier hun, og fortsetter:
– Vi får også nesten daglig spørsmål om barn som har smakt på maskinoppvaskpulver eller tøyvaskemiddel. Det er veldig sjelden det blir noen alvorlige konsekvenser eller behov for lege av den mengden barnet spiser frivillig, så lenge man plukker ut eventuelle rester og gir dem drikke.
Les også: Barnelege advarer mot å sette barn på grutenfri diett hvis de ikke har cøliaki
Dette kan du gjøre
Hun forteller at dette skjer med barn hver dag, og at det er ikke engang er årlig noen trenger sykehusbehandling.
– Det aller meste går bra. Det er uansett aldri feil å gi barnet drikke hvis de drikker frivillig. Tilby dem vann, saft eller melk. Det er ikke noe du kan gi dem som gjør det verre, så lenge du ikke presser dem til å drikke hvis de for eksempel hoster, sier hun, og fortsetter:
– Det viktigste du kan gjøre dersom barnet får noe i øyet er å skylle det straks . Bruk det du har tilgjengelig, om det er bekkevann eller myrvann. Det samme gjelder om barnet har fått noe på huden. Vreng av klærne og skyll.
Så du denne? Skal du gi barna kosttilskudd?
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.