Utdanningsetaten: 175 dager å reise på ferie på utenom skoletiden
Utdanningsetaten i Oslo har flere ganger anmeldt foreldre for å holde barna borte fra skolen, men aldri fordi de har reist en uke til Syden.
– Det er 190 skoledager i løpet av et år. Det vil si at elever og foresatte har 175 dager til ferier og andre aktiviteter, sier Margaret Westgaard, avdelingsdirektør i Utdanningsetaten, til Familieliv.
Bakgrunn: Risikerer bøter for å ta barna ut av skolen for å reise på ferie
Hun peker på at det er opplæringsplikt for barn i grunnskolealder i Norge.
– Det viktigste for oss er at elevene får den kunnskapen de trenger til å fullføre hele skoleløpet. Lange avbrudd fra skolen gjør det også utfordrende å delta i det sosiale felleskapet på skolen. Det er både faglige og sosiale grunner til at vi har rutiner for udokumentert fravær. Det er veldig viktig at barna deltar i undervisningen, og de har en rett til å gå på skole.
Fikk du med deg denne? Firebarnsmor om barnehagebøter: – Feil å straffe alle
Gjentatt eller langvarig fravær
Westgaard forteller at Utdanningsetaten i Oslo flere ganger har politianmeldt foreldre for å holde barnet borte fra skolen. Da dreier det seg imidlertid om barn som er borte gjentatte ganger eller over en lengre periode, og ikke om en engangsforseelse der foreldre har tatt med seg barnet på en ukes ferie i Syden.
Hun viser derimot til at dersom en elev er borte fra skolen i mer enn 10 dager uten å ha rett til det, skrives eleven ut av skolen.
Les mer: Språkprofessoren anbefaler: 12 lærerike apper for barn
– Foresatte skal sørge for at barna kommer seg til skolen, og vi har prosedyrer for hvordan skolene skal følge opp dette. De må undersøke hvor barnet er, og kan for eksempel ta kontakt med barneverntjenesten hvis barnet ikke kommer på skolen, sier hun, og fortsetter:
– Skolen kontakter deretter administrasjonen i Utdanningsetaten som vurderer om det er grunnlag for politianmeldelse. Mener vi det er tilfelle, er det politiet som tar saken videre. Vurderer de at det er brudd på bestemmelsen om plikt til opplæring, kan de ilegge foreldrene bøter. I løpet av dette skoleåret har vi undersøkt 47 saker, hvorav to har resultert i politianmeldelse. I de fleste sakene vi undersøker har elevene flyttet til utlandet, forklarer hun.
Se også: Slet med foreldre som kom for sent til henting - innførte bøter i barnehagen
Færre permisjonssøknader i dag
Tar du barnet ut av skolen midt i semesteret for å reise på ferie uten at det er søkt om og innvilget permisjon fra skolen resulterer det i at eleven får fravær, i tillegg til tapt undervisningstid for barnet.
Westgaard forteller at det store omfanget av permisjonssøknader kommunene slet med for et par år siden har roet seg ned. Hun tror det skyldes at de fleste har akseptert regelverket.
– Oppfatter du at det er et stort problem at mange foreldre ber fri barna fra skolen for å reise på ferie midt i semesteret?
– For et par år siden var det mange foresatte som klaget på avslag på søknad om permisjon fra skolen. For dette skoleåret har vi hatt 62 klagesaker, mot 311 i skoleåret 2013-2014. Det tyder på regelverket for permisjon fra skolen er kjent for foreldre, sier hun.
Få med deg denne saken: Tobarnsmor om feriekabalen: – En kjempeutfordring
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.