Norsk søvnekspert om å la barn gråte seg i søvn: Solid studie viser at de ikke tar skade av det
Søvnforsker og lege Bjørn Bjorvatn og søvnekspert Karin Naphaug mener den omstridte metoden kan ha god effekt, men presiserer at den ikke passer for alle barn.
Torsdag i forrige uke skrev Familieliv om en ny studie fra Australia som konkluderer med at den omstridte metoden ved å la et barn gråte seg i søvn – også kjent som «cry it out»-metoden – ikke forårsaker økt stress eller vedvarende emosjonelle problemer hos barnet.
Bakgrunn: Studie: Greit å la barnet gråte seg i søvn
Studien er bredt omtalt både internasjonalt og nasjonalt, og har vakt reaksjoner hos foreldre som mener barn trenger trygghet og nærhet, og at metoden derfor strider mot tidligere forskning på området.
– Det er flott at det kommer en solid studie som viser at barn ikke tar skade av å gråte seg i søvn. Her har det vært sterke meninger i flere år. Studien er publisert i Pediatrics, et høyt-rangert tidsskrift, og av forskere med høy kompetanse, sier Bjørn Bjorvatn, lege og en av landets fremste søvnforskere, til Familieliv.
Få med deg: Hvordan få barna i søvn
Ikke for de aller minste
Han vil imidlertid understreke noen viktige momenter:
– Dette er en behandling som ikke er aktuell før barnet er minst seks måneder gammelt, og kun hvis barnet er friskt. Hele poenget med en slik tilnærming er ikke at barnet skal gråte og gråte, men at barnet etter behandling skal gråte mindre. Behandlingen medfører imidlertid økt gråt de første dagene.
Han forklarer at behandlingen kun er aktuell i tilfeller hvor foreldre er utslitte etter gjentatte kvelder og netter med barnegråt og dårlig søvn hos barnet.
– Effekten er svært god hos de aller fleste barn, og det er flott at en studie nå viser at det ikke er tegn til økning i stresshormoner hos barna.
Bjorvatn har tidligere forklart for Familieliv at barn etablerer døgnrytmen i løpet av de første månedene. Derfor er det viktig at foreldre jobber med at barna skal kunne sove natten gjennom.
– God søvn oppnås best hvis foreldrene har etablert gode rutiner. Mange venter for eksempel med å legge barnet til etter det har sovnet, på den måten lærer ikke barnet å sovne inn på egen hånd, sa han den gang.
Les også: Gitte brukte flere timer på å få barna i søvn
Søvnekspert: – Ikke farlig
Han får støtte av søvnekspert og forfatter av boken «Sov Godt», Karin Naphaug:
– Det er ikke farlig å gjennomføre slik søvntrening, men hvis foreldrene er usikre og utrygge merker barnet det med en gang. Det er viktig at foreldrene velger et opplegg de vet at de kan klare å gjennomføre og føle seg trygge på. Jeg sier ikke at man skal la småbarn ligge alene og gråte over tid, det skal man selvfølgelig ikke, men de må få lov til å reagere på en endring.
Hennes tips til foreldre er å være trygge og tydelige i foreldrerollen, og heller sette seg på en stol ved siden av barnet og holde det i hånden, eller gå ut og inn av rommet, i stedet for å løfte opp barnet hver gang det gråter – gitt at du vet at barnet er friskt.
Les mer: Samlivsekspert: Samsoving kan være en trussel for parforholdet
Velg en metode du klarer å følge
– Selvsagt skal man ta barnet opp for å trøste det og roe det ned dersom gråtingen eskalerer eller vedvarer, men legg det helst ned igjen i våken tilstand slik at barnet lærer seg å finne søvnen selv, sier hun, og fortsetter:
– Det er ikke skadelig å la barnet gråte seg i søvn, - det er kortvarig, og en grensesettingsmetode. Du kan gå inn på rommet så ofte du vil, men på et eller annet tidspunkt må du gi litt mindre service, ellers kommer du deg ikke gjennom det. Mange foreldre synes dette er vanskelig å gjennomføre, da må man velge andre metoder.
Hun mener folk ofte misforstår henne når hun snakker positivt om denne metoden for søvntrening, og presiserer i likhet med Bjorvatn at den ikke passer for de yngste barna. Og slett ikke for alle barn!
– Jeg anbefaler selvfølgelig ikke at du skal la barnet ligge og gråte alene over lengre tid, men det er ikke slik at de blir skadet psykisk av å gråte litt så lenge mamma eller pappa er i nærheten. Barn liker rutiner og struktur, og forutsigbarhet gir barnet trygghet. Derfor er det viktig at foreldrene følger et opplegg som de vet at de klarer å gjennomføre.
Så du denne? Slet med å få barn: Advarer andre mot å vente for lenge
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.