Slik kjøper du sunn mat på budsjett
Det trenger ikke være dyrt å spise sunt. Ekspertene gir sine beste råd til hvordan du kan kjøpe næringsrik og god mat til hele familien - og samtidig spare penger.
Det er ikke alltid lett å ta fornuftige valg når du haster innom butikken på vei hjem fra jobb, med tom mage og slitne barn på slep. Ofte kan det være fristende å slenge noe kjapt i vognen – uten å tenke på verken pris eller næringsinnhold. Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB, er nettopp dette en stor og unødvendig utgiftspost for veldig mange.
– Mange handler mat når de er sultne og har dårlig tid. Det ender som regel med flere impulskjøp og usunne matvarer i kurven. For de aller fleste er det mye penger å spare på matposten, sier Sandmæl til Familieliv.
** Har du lest denne?Brukte 12.000 kroner på mat i måneden: Nå sparer de flere tusenlapper
Planlegging er viktig
SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) har utarbeidet gjennomsnittstall for forbruksutgifter, og ifølge deres referansebudsjett for 2016 bruker en familie på fire (to voksne og to barn) mellom 8000 og 9000 kroner på mat og drikke per måned. Sandmæl mener nøkkelen til sparing ligger i god planlegging.
– Gå gjennom skuffer, skap, kjøleskap og fryser, og se hva du allerede har før du går i butikken. Lag også en middagsplan sammen med resten av familien, slik at alle får være med å bestemme hva som skal serveres til middag den kommende uken. På denne måten sparer man penger og tid i butikken. I tillegg vil man få til et mer variert kosthold og kaste mindre mat, sier forbrukerøkonomen.
Kristine Kårstad Skjøthaug har master i ernæring, og er enig i at planlegging er det viktigste stikkordet for å kjøpe sunn mat på budsjett.
** Les også: Tobarnsmorens beste spareråd
– Når man skal lage sunn mat, er lett å bli ambisiøs og kjøpe inn flere ingredienser enn man faktisk trenger. Ofte ender det med at man kaster mye mat, og nettopp her er det penger å spare. Ved å planlegge ukens måltider, og passe på at man får brukt råvarene man kjøper, blir de sunne måltidene billigere. En enkelt matvare kan brukes til mye forskjellig. For eksempel kan brokkolien brukes til wok, suppe og i matpakken, sier Skjøthaug til Familieliv.
Prioriter frukt og grønt
Skjøthaug mener man bør prioritere å bruke pengene på frukt og grønnsaker når matbudsjettet settes opp.
– Det kan være fint å få med hele familien med på å nå et mål om å spise grønnsaker til minst to av dagens måltider. Snakk om hvorfor dette er viktig, og lag en plan for hvordan dere skal lykkes. Vi har mye å hente på å fokusere på det vi skal spise, og ikke henge oss opp i det vi ikke skal spise.
Få med deg: David mistet kontrollen over økonomien: Leiligheten ble tvangssolgt
Kjøp sesongbaserte varer
Både Skjøthaug og Sandmæl mener det kan være sunt både for oss og lommeboken å prioritere matvarer som høstes i inneværende sesong.
– I dag har vi tilgang til det meste av frukt og grønnsaker hele året, men prisen vil svinge med sesongen. Nå er nykålen på sitt beste og billigste, så utnytt muligheten. Grill den, bruk den i salater, som tilbehør til middag og som sprø snacks i matpakken, råder Skjøthaug.
Frossent er like bra som ferskt
Myten om at ferske råvarer er sunnere enn fryste, bør avlives en gang for alle, skal vi tro ernæringseksperten.
– Frosne grønnsaker er et supert valg, kanskje særlig om vinteren. Om vinteren må nemlig de ferske grønnsakene reise langt før de havner i de norske butikkene, og da kan de miste mye av næringsinnholdet. De frosne grønnsakene blir derimot høstet på sitt beste, og raskt behandlet for å bevare mest mulig av næringsstoffene.
Sjekk næringsinnhold
De aller fleste dagligvarebutikkene har sine egne såkalte ”lavpris-merker”. Ved å lese pakkens næringsinnhold, vil man få mye nyttig informasjon, mener de to ekspertene.
– Ofte er produktene helt like, men har ulik pris. Hvis den billigste varen tilsvarer standarden din, kan man like gjerne kjøpe den, mener Silje.
Les mer: Ekspert: Denne tiden på året er den trangeste økonomisk for mange barnefamilier
– Ved å se hva produktet består av, kan du sammenligne lavpris-varen med den ordinære, og velge den som har mindre mettet fett, mindre tilsatt sukker eller mer kostfiber. Nøkkelhullet kan være et hjelpemiddel til å finne sunnere matvarer innenfor sin kategori, og grovhetsskalaen på brød og knekkebrød gir hjelp til sunnere valg, sier Skjøthaug.
Bønner og linser er sunt og billig
Skjøthaug ønsker å slå et slag for bønner og linser i matlaging.
– Vi i Norge har tradisjonelt ikke brukt mye bønner og linser, men det er en gylden mulighet til å gjøre noe bra for både helsen og lommeboken. Bønner og linser er sunn og rimelig mat, og kan brukes til mye forskjellig. Skal det ha størst effekt på lommeboken må du velge de tørkede variantene, og planlegge tid til bløtlegging og koking.
Ernæringseksperten har flere forslag til hvordan råvarene kan brukes.
– Hvite bønner egner seg også veldig godt til dipp. Kjør bønnene i en blender og krydre etter smak. Røde linser er gode å ha i gryteretter, supper og i tomatbaserte retter. Du kan også lage din egen bønnestuing til tacoen ved å putte røde bønner i blenderen, krydre med spisskummin, hvitløk og paprika og varme opp. Stuingen er gir så mye mat i seg selv at den vil redusere mengden kjøtt en trenger.
Følger du disse rådene? Slik får du bedre råd i 2016
Bruk butikken til læring
Sandmæl råder alle foreldre til å involvere barna i planlegging og handling, for å skape bevissthet rundt sparing og penger.
– Bruk matbutikken som en læringsarena, se på prislappene og vis barna hvordan man får mest for pengene. En pakke med ti is kan være billigere enn to is som selges hver for seg. På denne måten ser barna verdien av penger, og innser at det er viktigere å kjøpe mat enn en leke eller et blad de har lyst på.
Sett denne? Slik kan du tankle kjøpepresset blant ungdom
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.