Navnene du ikke får gi barna dine
Har du lyst til å gi den lille et nyskapende og unikt navn? Stadig flere foreldre velger spesielle navn til barna, ifølge navneforsker.
Hver eneste uke blir navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne, kontaktet av foreldre som ønsker innspill til hva de skal kalle barnet sitt.
– Foreldrene har gjerne forslag til et spesielt navn de har funnet, eller har funnet på selv. For eksempel Annea, Reimar og Mynja. Eller de er ute etter noe spesielt og ber meg om hjelp, sier Utne.
Mange ønsker å finne et navn som skiller seg ut. Så lenge det ikke er til vesentlig ulempe for barnet, kan du i teorien pønske ut et navn selv. Ifølge navneforskeren blir det stadig flere barn med spesielle navn her til lands.
– Den viktigste grunnen til det er navn fra kulturene til nye innvandrere. Samtidig henter foreldre navn fra større deler av verden enn før fordi de finner mye på nettet, mener Utne.
Kukka og Diareé
– Hvor går grensen for hva du kan kalle barnet ditt? Hvor spesielt kan det være?
– Det er ingen klar forbudsliste. Navneloven sier at navnet ikke skal være til vesentlig ulempe for barnet, og det er et skjønnsspørsmål, sier Utne.
Tabuord, banning, rusmidler (Morfina) sykdomsnavn (Angina, Ebola) og navn på medisiner, er eksempler på navn som ikke er lov fordi de er forbundet med negative assosiasjoner. Plutonium har for eksempel blitt avvist som etternavn fordi det er et giftstoff. Det vil også bli avvist som fornavn dersom noen ønsker det, ifølge Utne.
Les også: Barnepsykolog: Mindre erting for «rare» navn
– For noen år siden var det noen som ønsket å bruke Diaree som fornavn på barnet sitt. De fikk råd om å velge et annet navn og gjorde det, sier Utne.
Disse foreldrene kom fra et annet land, og visste ikke at navnet har en helt annen betydning i Norge enn i hjemlandet. Slike tilfeller ser Utne stadig vekk.
Kan ikke bruke etternavn
Navneloven godkjenner heller ikke etternavn som fornavn. Navn på motsatt kjønn er heller ikke lov. Du kan for eksempel ikke kalle gutten din for Sofie eller bruke Larsen som fornavn. Det er likevel flere eksempler på navn som brukes både som fornavn og etternavn. For eksempel Saga og Leander. For så lenge etternavnet har en historie som fornavn i andre land, er det greit å bruke det som fornavn i Norge også. Saga har lenge vært et mye brukt jentenavn i Sverige.
Er ditt navn på listen? De mest populære norske navnene gjennom tidene
Navn som Iben og Kim er navn som kan brukes både av gutter og jenter. Jorand er et navn som Utne har rådet folkeregisteret til å avvise som guttenavn.
– Det er ingen tradisjon for at gutter skal hete det fra andre land. Derfor blir det stoppet, forklarer navneforskeren.
Gamle navn er populære
– Kan du i teorien kalle barnet ditt for banan eller loff, og få det godkjent?
– Nei, det vil nok bli avvist. Man må bruke skjønn for hva som passer for barn. Det er sjelden folkeregisteret må avvise navneforslag fordi de er støtende for barnet. Folk vil jo ikke gi barnet sitt et støtende navn, sier Ivar Utne.
For dem som ønsker å finne et spesielt navn, anbefaler han å kikke i slektsbøker. Å se på dødsannonser eller å rusle en tur på kirkegården kan også gi inspirasjon. Navn som var moderne for hundre år siden er veldig populære i dag.
Har du lest denne? Guiden du bør følge før du velger babynavn
– Ella, Ester, Nelly og Hennie er navn på vei opp. Jeg har også tro på Bergliot og Dagny, sier Utne.
Han anbefaler Norsk personnamnleksikon og andre store norske fornavnleksika for de som ønsker et spesielt navn, men er i tvil om hva de skal velge. Her er blant annet navn som Femia, Gjeske, Annæus og Korfits nevnt.
– Kan man kalle ungene sine det?
– Ja, det er fullt lovlige navn med en lang, norsk historie bak seg, forsikrer navneforsker Ivar Utne.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.