Hvor mye bør foreldre stille opp på fritidsaktiviteter
Senk kravene og snakk med andre foreldre om hva som forventes, råder barnepedagog.
– Det er fort gjort å bli bitt av «superforeldrebasillen», der man er opptatt av å lage de sunneste matpakkene, bake de beste kakene til dugnaden og stille opp overalt hvor det trengs, påpeker barnepedagog Elisabet Nordahl.
Det er imidlertid ingen grunn til å få dårlig samvittighet om du roer tempoet noen hakk, mener hun. Nordahls tips er å prate om temaet med andre foreldre.
Les også: Oppdragelse gjennom fotballen: - Ingen blir sjokkerte om de får en irettesettelse.
– Ta det opp på foreldremøter, og snakk med andre foreldre i nærområdet om hvor mye som egentlig forventes. Som regel tenker de andre det samme som deg, at de egentlig skulle hatt litt mer fritid, og litt mindre press. Det er ofte enklere å si nei når du har noen som er enige med deg om hva som egentlig er nok.
Les også: Hvordan trene riktig med barna
Dropp dårlig samvittighet
Om du er der for barna dine på jevnlig basis er det ingen grunn til å få høye skuldre om du må stå over en trening innimellom, eller velger å ta med en ferdigkake til skolelotteriet, mener Nordahl.
– Ferdigkaker er helt topp, eller en ferdigmiks fra Toro. Det viktigste er at det er gjort med hjertet. Døgnet har bare de timene det har, sier hun.
Også med tanke på organiserte fritidsaktiviteter er det den gylne middelvei som gjelder, mener barnepedagogen.
LES OGSÅ: Stadig yngre barn starter med idrett
– Det er ikke noe galt i å holde på med en lagidrett eller andre organiserte aktiviteter i ung alder, men når du begynner å tillegge ungene trening fire ganger i uka allerede når de er åtte år gamle har det gått for langt, mener Nordahl. Hun understreker at det er viktig at aktivitetene er lystbetont for barnet.
– Barn blir hele tiden vurdert, og de er veldig eksponert for voksne sine meninger. Mange får rett og slett for liten tid til å leke uten at noen voksne bedømmer dem. Her i huset er jeg veldig nøye på å spørre barna om det var gøy på fotballen, i stedet for å høre hvordan kampen gikk, og om de scoret noen mål.
Har du sett denne? Gravid i syvende måned: Trener fire økter i uken
Viktig arena
Likevel er hun klar på at de organiserte aktivitetene ofte er en viktig arena for barna, og at støtten fra foreldrene betyr mye.
– Det blir jo en arena hvor barna møtes mye, og også et sted de deler opplevelser og viktige samtaler. Derfor betyr det selvfølgelig mye at foreldrene støtter opp, og om de aldri er til stede blir det veldig synlig, ikke bare for barnet selv, men også vennene rundt, sier Nordahl.
Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?
Hun mener hele balansegangen egentlig går ut på å stille opp for barna, men sørge for at det de driver med er basert på lek og moro, og ikke et pliktløp de kjører for foreldrene sin skyld.
– La dem ta et steg tilbake innimellom, og holde på med det de vil, anbefaler hun.
Nordahl mener det også er viktig at barna får se at de voksne har sine egne interesser, utenom barnas liv.
Har du lest denne? Slik trener du trygt gjennom graviditeten - trimester for trimester
– Alt burde ikke dreie seg om det de holder på med, du er nødt til å prioritere ditt eget liv og dine egne interesser også. Det har både du og barna godt av.
Finn balansen
Professor i psykologi ved NTNU, Lars Wickstrøm, mener «superforeldrene» er en trend som har vokst frem i løpet av de siste årene.
– Da jeg vokste opp kunne foreldrene kanskje kjøre til treningen, men det at de skulle stå på sidelinja for å se på var helt utenkelig. Også tanken på at foreldrene skulle være med i leken når man kom opp i skolealder var helt urealistisk, sier han til Familieliv.
Det at foreldrene til stadighet hjelper med alt som skal ordnes, kan i verste fall svekke barnets evne til å klare seg på egenhånd senere i livet, mener Wickstrøm.
– For mye støtte er ikke bra, men så må man også huske på at for lite støtte er like ille. Alle barn har forskjellige behov for hjelp, og man må selvfølgelig ta det med i betraktningen, men om man ender opp med å blande seg for mye i hverdagen til ungene, kan de ende opp med å bli mindre selvstendige enn de ellers ville blitt. Dessuten kan det å ha mor og far med i leken faktisk dempe barnets fantasi. De blir flinkere til å finne regler og nye leker på egenhånd om de leker med hverandre.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.